Съвети за ракиджиите

17 юни 2017
В лозята и под асмата / Полезни съвети
0
64305
 

Като суровина могат да бъдат използвани всички известни и растящи у нас плодове

От какво можем да направим ракия. Като суровина за производство на ракия могат да бъдат използвани всички известни и растящи у нас плодове. Те трябва да бъдат добре узряли

без загниване и плесенясване

За качеството им съществува максимата, че от добри плодове става хубава ракия.

Добре е да имате дробилка.

Смачкването на грозде, малини, капини и други меки плодове трябва да става с валцова дробилка, а на костилковите и семкови - с чукова дробилка.

При костилковите е желателно костилката да бъде отделена, защото обикновено тя може да бъде богата на цианиди, които са причина за отравяния.

Особено опасни са костилките на вишните

За целта раздробената плодова каша се прекарва през едро сито, което задържа костилките.

Ферментация

Най-подходящи за процеса са съдовете от неръждаема стомана, пластмаса и стъкло. Дървените не се препоръчват, защото често са носители на зараза и причина за вкисване на материала.

Ферментацията може да протече спонтанно със съществуващите по плодовете дрожди или да се добави

суха мая - по 20 грама за 100 кг плодова каша

Производителят трябва да притежава захаромер с термометър, за да определя съдържанието на захари при смачкването.

Най-добре е сокът най-напред да се прецеди през тензух и след това да се проведе измерването, защото месестите части повишават плътността му и дават завишаване на количеството захари.

При домашното производство на ракии е разрешено добавянето но захар, но

тук се правят най-големите грешки

Смята се, че колкото е повече захарта, толкова по-добре.

Внимание!

Да се знае, че ферментацията на повече от 25% захарен разтвор протича непълно и винаги има остатъчна неферментирала захар.

За ракии препоръчвам не повече от 22-23% захар, получена от плодовете или с добавяне на захар.

Бурната ферментация обикновенно протича много интензивно - 2 до 3 пъти ежедневно трябва да се разбърква и потапя шапката.

Желателно е ферментационният съд в горната си част да е с малък отвор, за да се задържа

въглероден двуокис над шапката

който я предпазва от вкисване.

При ферментация ежедневно да се следи за захарното съдържание на кашата. След бурната ежедневно да се мери и температурата.

Ферментацията продължава до показание на захаромера нула. Ако тя протича много бурно през горешите дни, е добре съдът да се постави на по-сенчесто .

По-опасни са ниските температури. В края на процеса се отделя малко топлина и ако той протича в късната есен, температурата на кашата рязко пада и достига до 10-15 градуса и надолу. Тогава и да се остави материалът цяла зима - той ще продължи да ферментира чак през пролетта. При по-хладно време след бурната ферментация съдовете трябва да се завият с черга, килимче, одеало и др. Не бива да се допуска температурата да падне под 18°С

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
16533
0

* По молба на читатели, които искат да си набавят препаратите отсега Теодосия Андреева След десетина дни, през месец юли, в лозовите насаждения трябва да се провежда третиране срещу мана,

11196
0

* Влажни прохладни периоди я провокират Гъбата, която причинява болестта мана за своето благоприятно развитие изисква влага. Коварният причинител е гъба,

9027
0

* Юни-юли какавидите стават пеперуди - летят привечер и нощем Макар че по лозята у нас вредят няколко вида молци, най-широко разпространен и опасен е шареният гроздов.

59652
0

* Това става на базата на нулата на захаромера Ако се допуснете леко вкисване на кашата, тогава е необходимо преди дестилацията да неутрализирате получената оцетна киселина с хлебна сода /натриев

20835
0

* Това няма да е излишно и за майсторите, и за потребителите, и за държавата, която точно сега подготвя ново законодателство Трябва да признаем, че научните достижения в областта на производството

Още от Фермер
144
0

Ралито в световните цени на пролетната пшеница е отишло достатъчно далеч, при двугодишен връх от 6.75 USD/бушел, коментират анализатори от SG. Спрямо цената на меката червена пшеница в Чикаго,

189
0

„Поемам ангажимент за задълбочаване на сътрудничеството с представителите на научните и академични среди при предстоящото обсъждане на доклад за състоянието на горския сектор и набелязване на

387
0

Семената не трябва да надвишават 20% от дневната дажба, т.е. 4-5 слънчогледови семки на ден За съжаление все още не са изучени достатъчно и не са изяснени точните хранителни нужди на какаду,

135
0

Белгийските власти са открили смъртоносния щам H5N8 на птичия грип във ферма в южната част на страната и са установили трикилометрова зона около нея, в която е забранено да се транспортират птици и

153
0

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева връчи първите договори, сключени по Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Компютърен вирус, наречен Петя.А (Petya.A), масово атакува сайтове и компютърни системи на украински компании, банки, държавни и други учреждения, предаде ТАСС. Атакуващият код блокира компютъра и иска да се плати откуп от 300 долара в бинкойни. Способът му за разпространение е аналогичен с този на вируса WannaCry,

След уморителния сезон в Италия с “Чивитанова”, с който стана шампион и носител на купата на страната, Цветан Соколов бе поуморен в някои от мачовете на националния отбор в Световната лига. Най-добрият волейболист на България обаче заслужи още едно признание след завършване на трите турнира от комерсиалната надпревара.

И тази седмица сме подготвили три книги в красив футляр на промоционална цена. В комплекта влизат „Алиса”, „Хайди” и „Тайната градина”. И трите книжки са част от списъците за лятно четене. Освен това са прекрасни, вдъхновяващ и незабравими романи, които всяка млада дама е добре да прочете. Алиса, Хайди и Мери са три малки момичетата с различни

Отговор:Причините да не поникне бобът може да са най-различни. Зависи от качеството на семената, от почвата и влагата, от времето на засяване. Възможно е причината да е и някакъв вредител, който да е унищожил...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.