Съвети за ракиджиите

17 юни 2017
В лозята и под асмата / Полезни съвети
1
167409
 

Като суровина могат да бъдат използвани всички известни и растящи у нас плодове

От какво можем да направим ракия. Като суровина за производство на ракия могат да бъдат използвани всички известни и растящи у нас плодове. Те трябва да бъдат добре узряли

без загниване и плесенясване

За качеството им съществува максимата, че от добри плодове става хубава ракия.

Добре е да имате дробилка.

Смачкването на грозде, малини, капини и други меки плодове трябва да става с валцова дробилка, а на костилковите и семкови - с чукова дробилка.

При костилковите е желателно костилката да бъде отделена, защото обикновено тя може да бъде богата на цианиди, които са причина за отравяния.

Особено опасни са костилките на вишните

За целта раздробената плодова каша се прекарва през едро сито, което задържа костилките.

Ферментация

Най-подходящи за процеса са съдовете от неръждаема стомана, пластмаса и стъкло. Дървените не се препоръчват, защото често са носители на зараза и причина за вкисване на материала.

Ферментацията може да протече спонтанно със съществуващите по плодовете дрожди или да се добави

суха мая - по 20 грама за 100 кг плодова каша

Производителят трябва да притежава захаромер с термометър, за да определя съдържанието на захари при смачкването.

Най-добре е сокът най-напред да се прецеди през тензух и след това да се проведе измерването, защото месестите части повишават плътността му и дават завишаване на количеството захари.

При домашното производство на ракии е разрешено добавянето но захар, но

тук се правят най-големите грешки

Смята се, че колкото е повече захарта, толкова по-добре.

Внимание!

Да се знае, че ферментацията на повече от 25% захарен разтвор протича непълно и винаги има остатъчна неферментирала захар.

За ракии препоръчвам не повече от 22-23% захар, получена от плодовете или с добавяне на захар.

Бурната ферментация обикновенно протича много интензивно - 2 до 3 пъти ежедневно трябва да се разбърква и потапя шапката.

Желателно е ферментационният съд в горната си част да е с малък отвор, за да се задържа

въглероден двуокис над шапката

който я предпазва от вкисване.

При ферментация ежедневно да се следи за захарното съдържание на кашата. След бурната ежедневно да се мери и температурата.

Ферментацията продължава до показание на захаромера нула. Ако тя протича много бурно през горешите дни, е добре съдът да се постави на по-сенчесто .

По-опасни са ниските температури. В края на процеса се отделя малко топлина и ако той протича в късната есен, температурата на кашата рязко пада и достига до 10-15 градуса и надолу. Тогава и да се остави материалът цяла зима - той ще продължи да ферментира чак през пролетта. При по-хладно време след бурната ферментация съдовете трябва да се завият с черга, килимче, одеало и др. Не бива да се допуска температурата да падне под 18°С

1 от peyor на 12 август 2017
По точно ли ще може да се определи моментът на варене на ракията ако се ползва Рефрактометър за захарни разтвори с обхват 0-32 процента по Брикс?

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
11529
0

Колко години реално може да оцелее у дома бялото и червеното Бутилките е добре да се съхраняват хоризонтално заредени в стилажи - това е важно, за да не поемат въздух.

16407
0

* Тя почти не страда от сланите Асмата е катереща се лозница, която с помощта на ножицата и триона може да бъде формирана различно. В практиката са известни много формиромки - чашовидната, Гюйо, Роая,

12879
0

* Може да се изгради и на малък парцел Градинари и лозари, които са наши редовни читатели и абонати, ни помолиха да напишем малко повече по темата за подходящото място и време за създаването на

8145
0

Много градинари през лятото безразсъдно изхвърлят в ямата за компост всичко, което, според тях е в състояние да се преработи и да стане на тор. Въпреки,

29997
0

Отговор дава д-р инж.техн. Николай Бакалов Наесен и от тикви може да се произведе домашна качествена ракия. Само че трябва да се има предвид, че тиквата съдържа от 4 до 15% захари което подсказва,

Още от Фермер
18
0

Научен колектив от Института по зеленчукови култури в Пловдив създаде пипер, в който сухото вещество достига до 10 процента. При познатите досега сортове е 4-5%.

1368
0

Него го продават. Те предпочитат мед и седимента от цветен прашец или пчелни пити. Малко хора знаят, но прашецът, който се съхранява в меда в естествената му форма,

783
0

Червен код за силен снеговалеж е обявен в две области за утре, 26 февруари 2018 г., сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

3168
0

Атмосферното налягане ще се понижи и ще бъде по-ниско от средното за месеца. През следващото денонощие синоптичната обстановка в страната ще се усложни. Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг.

1269
0

През първата седмица пилетата растат с шеметна скорост - в края й те тежат четири пъти по теглото си при излюпването. Тогава се развиват стомашно-чревния ми тракт, сърцето, черния дроб,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Прочувствено слово дръпна пред съда Мария Велева, която заедно със съпруга си  Свилен Велев са обвинени за убийството на 86-годишния Стефан Янев. Възрастният човек разкри, че 3-те му внучки на 13, 14 и 18 години не ходят на училище. На 11 февруари той изчезна, а трупът му бе намерен на метри от апартамента му в сряда вечерта.

Червен код за силен снеговалеж е обявен в две области за утре, 26 февруари 2018 г., сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Предупреждението за много опасно време е в сила за областите Смолян и Кърджали. Там ще има силни снеговалежи и ще се образува снежна покривка около 40 см.

Акад. Светлин Русев: Колекционер откри и откупи над 120 картини на европейския художник от български произход Константин (Кочо) Гърнев - духът на този непознат у нас български художествен гений тържествува в Националната галерия, пл. “Княз Aлександър I”. Защо едва сега? Защо не знаем и не сме чували за този уникален български художник?

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.