Съвети за ракиджиите

17 юни 2017
В лозята и под асмата / Полезни съвети
1
174330
 

Като суровина могат да бъдат използвани всички известни и растящи у нас плодове

От какво можем да направим ракия. Като суровина за производство на ракия могат да бъдат използвани всички известни и растящи у нас плодове. Те трябва да бъдат добре узряли

без загниване и плесенясване

За качеството им съществува максимата, че от добри плодове става хубава ракия.

Добре е да имате дробилка.

Смачкването на грозде, малини, капини и други меки плодове трябва да става с валцова дробилка, а на костилковите и семкови - с чукова дробилка.

При костилковите е желателно костилката да бъде отделена, защото обикновено тя може да бъде богата на цианиди, които са причина за отравяния.

Особено опасни са костилките на вишните

За целта раздробената плодова каша се прекарва през едро сито, което задържа костилките.

Ферментация

Най-подходящи за процеса са съдовете от неръждаема стомана, пластмаса и стъкло. Дървените не се препоръчват, защото често са носители на зараза и причина за вкисване на материала.

Ферментацията може да протече спонтанно със съществуващите по плодовете дрожди или да се добави

суха мая - по 20 грама за 100 кг плодова каша

Производителят трябва да притежава захаромер с термометър, за да определя съдържанието на захари при смачкването.

Най-добре е сокът най-напред да се прецеди през тензух и след това да се проведе измерването, защото месестите части повишават плътността му и дават завишаване на количеството захари.

При домашното производство на ракии е разрешено добавянето но захар, но

тук се правят най-големите грешки

Смята се, че колкото е повече захарта, толкова по-добре.

Внимание!

Да се знае, че ферментацията на повече от 25% захарен разтвор протича непълно и винаги има остатъчна неферментирала захар.

За ракии препоръчвам не повече от 22-23% захар, получена от плодовете или с добавяне на захар.

Бурната ферментация обикновенно протича много интензивно - 2 до 3 пъти ежедневно трябва да се разбърква и потапя шапката.

Желателно е ферментационният съд в горната си част да е с малък отвор, за да се задържа

въглероден двуокис над шапката

който я предпазва от вкисване.

При ферментация ежедневно да се следи за захарното съдържание на кашата. След бурната ежедневно да се мери и температурата.

Ферментацията продължава до показание на захаромера нула. Ако тя протича много бурно през горешите дни, е добре съдът да се постави на по-сенчесто .

По-опасни са ниските температури. В края на процеса се отделя малко топлина и ако той протича в късната есен, температурата на кашата рязко пада и достига до 10-15 градуса и надолу. Тогава и да се остави материалът цяла зима - той ще продължи да ферментира чак през пролетта. При по-хладно време след бурната ферментация съдовете трябва да се завият с черга, килимче, одеало и др. Не бива да се допуска температурата да падне под 18°С

1 от peyor на 12 август 2017
По точно ли ще може да се определи моментът на варене на ракията ако се ползва Рефрактометър за захарни разтвори с обхват 0-32 процента по Брикс?

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
13239
0

Въпросът задава Веска Пеева от Благоевград Полярността е силно изразено явление при лозата и асмата. Тя се състои в това, че високо разположените и най-крайните пъпки се развиват по-силно от

2988
0

Опасен бич е лозовата пъстрянка, още преди сокодвижението огледайте пъпките Лозова пъстрянка, лозова педомерка, гъсениците на нощенки, турски лозов хоботник, мъхнат бръмбар.

14508
0

Рамената трябва да не се оставят да пораснат много дълги Много често стопани, които имат асми в двора, допускат една основна грешка, която после се чудят как да оправят.

3348
0

Кога и в кои смеси се ражда опасният метилов алкохол, продължава отговорът на консултанта за група читатели Преди време подробно обяснихме, че при наличие на оцетнокисел вкус, дължащ се на вкисване,

12114
0

За да има ефект операцията по присаждане на лоза със събрани от вас калеми, не се отклонявайте от следните важни правила: * По време на присаждането температурата в зоната на корените да бъде над

Още от Фермер
2034
0

На подрастващите всеки месец в продължение на 3 до 5 дни да се дават витамини, микро- и макроелементи Ангел Рангелов Наши читатели се интересуват какви профилактични програми могат да използват за

1656
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 9 767 360 милиона лева по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., съобщиха от фонда.

2862
0

Канадският съвет за мед (SNA) публикува на своя портал общ преглед на динамиката на пазара на мед и продуктите, съдържащи мед. Потреблението на мед и продукти с добавяне на мед в Канада през

1467
0

Нови правила, които да гарантират, че само висококачествени биологични храни се продават в ЕС, и които да увеличат биологичното производство, бяха приети днес от Европарламента.

1629
0

Животновъдите могат да увеличат печалбите си и пазарния си дял заради нарастващото потребителско търсене на биологични млечни продукти Учени от Университета в Минесота са установили, че кравите,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За първи път алергодерматолози тестуват българина с 48 ухаещи вещества. Наборът е по-голям от досегашните. Включва харесвани у нас аромати като роза, нарцис, лавандула, жасмин, санталово дърво, мускус. Всичко около нас е парфюмирано, дори тоалетната хартия, а алергиите към благоуханните вещества се увеличават.

Над 60 проверени, още не се знае кой е метнал бомбичката, ранила 24-годишната жена Двучасова операция в нощта срещу четвъртък в ИСУЛ спаси окото на ранената от бомбичка по време на мача ЦСКА-“Левски” (2:2) полицайка Гергана Зашева. 24-годишната служителка на жандармерията била в един от входовете за сектор “Б” на Националния стадион “Васил

Единственият българин - световен шампион в реномирана ММА верига, Благой Иванов-Багата, носител на шампионския пояс в свръхтежка категория на PFL, е на път да я напусне. Това обяви в профила си в туитър един от авторитетните журналисти, следящи смесените бойни изкуства в САЩ - Райън Томас. “Както някои от вас забелязаха,

Отговор:Карамфилът е многогодишно студоустойчиво растение. Нискостъблените сортове могат да се отглеждат целогодишно и нямат период на покой. Дори затрупани под снега листата се запазват свежи и зелени, а...
youtube video
Към галерията с видеа