Съвети за ракиджиите

17 юни 2017
В лозята и под асмата / Полезни съвети
1
149409
 

Като суровина могат да бъдат използвани всички известни и растящи у нас плодове

От какво можем да направим ракия. Като суровина за производство на ракия могат да бъдат използвани всички известни и растящи у нас плодове. Те трябва да бъдат добре узряли

без загниване и плесенясване

За качеството им съществува максимата, че от добри плодове става хубава ракия.

Добре е да имате дробилка.

Смачкването на грозде, малини, капини и други меки плодове трябва да става с валцова дробилка, а на костилковите и семкови - с чукова дробилка.

При костилковите е желателно костилката да бъде отделена, защото обикновено тя може да бъде богата на цианиди, които са причина за отравяния.

Особено опасни са костилките на вишните

За целта раздробената плодова каша се прекарва през едро сито, което задържа костилките.

Ферментация

Най-подходящи за процеса са съдовете от неръждаема стомана, пластмаса и стъкло. Дървените не се препоръчват, защото често са носители на зараза и причина за вкисване на материала.

Ферментацията може да протече спонтанно със съществуващите по плодовете дрожди или да се добави

суха мая - по 20 грама за 100 кг плодова каша

Производителят трябва да притежава захаромер с термометър, за да определя съдържанието на захари при смачкването.

Най-добре е сокът най-напред да се прецеди през тензух и след това да се проведе измерването, защото месестите части повишават плътността му и дават завишаване на количеството захари.

При домашното производство на ракии е разрешено добавянето но захар, но

тук се правят най-големите грешки

Смята се, че колкото е повече захарта, толкова по-добре.

Внимание!

Да се знае, че ферментацията на повече от 25% захарен разтвор протича непълно и винаги има остатъчна неферментирала захар.

За ракии препоръчвам не повече от 22-23% захар, получена от плодовете или с добавяне на захар.

Бурната ферментация обикновенно протича много интензивно - 2 до 3 пъти ежедневно трябва да се разбърква и потапя шапката.

Желателно е ферментационният съд в горната си част да е с малък отвор, за да се задържа

въглероден двуокис над шапката

който я предпазва от вкисване.

При ферментация ежедневно да се следи за захарното съдържание на кашата. След бурната ежедневно да се мери и температурата.

Ферментацията продължава до показание на захаромера нула. Ако тя протича много бурно през горешите дни, е добре съдът да се постави на по-сенчесто .

По-опасни са ниските температури. В края на процеса се отделя малко топлина и ако той протича в късната есен, температурата на кашата рязко пада и достига до 10-15 градуса и надолу. Тогава и да се остави материалът цяла зима - той ще продължи да ферментира чак през пролетта. При по-хладно време след бурната ферментация съдовете трябва да се завият с черга, килимче, одеало и др. Не бива да се допуска температурата да падне под 18°С

1 от peyor на 12 август 2017
По точно ли ще може да се определи моментът на варене на ракията ако се ползва Рефрактометър за захарни разтвори с обхват 0-32 процента по Брикс?

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
6300
0

* То обаче е устойчиво на сиво гниене Сортът Султанина има добра устойчивост към сиво гниене, но е много чувствителен към студ и засушаване. * За да се развива добре при сухи лета е необходимо да се

7146
0

Сортът Султанина е безсеменен десертен сорт грозде, който е ценен от много любители по тази причина. Популярен е много в Гърция,

36225
0

Най-лесният и ефективен начин е разсаждане на лозите чрез резници. Качествен посадъчен материал от желания сорт грозде може да се купи от

6966
0

Ябълково вино много рядко се произвежда в България, защото стопаните ни разполагат с предостатъчно грозде, от което произвеждат много добри вина.

12825
0

Есенните грижи за лозите в двора са много, много важни, защото ги подготвят за прекарването на една здрава и сигурна зима и ги предпазват от измръзвания.

Още от Фермер
900
0

Българска асоциация на консултантите по европейски програми /БАКЕП/ изпрати до Министерство на земеделието и фонд "Земеделие" обширно становище и предложения относно получените материали за

3663
0

Всички прибрани зеленчуци най-добре ще съхраните в сухо, но проветриво помещение. Най-подходящи са мазета, изби, килери, тавански помещения. . Препоръчително е температурата в помещението да е малко

234
0

Днес ще е предимно слънчево, с разкъсана висока облачност, по-значителна след обяд над западните райони. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще е слаб, в Източна България – до умерен.

11259
0

През есента и зимата пъпките по лозовото растение вече са в състояние на покой. Когато средната денонощна температура трайно започне да се настанява в графата под 10°С,

630
0

През нощта ще преобладава ясно време, с минимални температури между 5 и 10 градуса, по Черноморието - 11-15 градуса. Утре ще е предимно слънчево, с разкъсана висока облачност,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не обичам лесните победи, казва осмокласникът от математическата гимназия Цяла витрина с медали по математика и информатика, чийто брой дори не знае, притежава в дома си габровският талант Мартин Копчев. Осмокласникът от Природо-математическата гимназия “Акад. Иван Гюзелев” преди месец добави единственото злато за България от Първата

В политиката се прекланя пред Елена Йончева Театърът е моята голяма любов и моята църква. Това каза пред по bTV актрисата, певица и депутат от Нона Йотова. Вече два пъти водя на театър моите колеги от парламента, уточни тя. „Първо гледаха „Джина и Фидел”, а после „Абсурдни времена”. И двата пъти за тях беше нещо невероятно.

Бойко Борисов не го кара през просото и няма кой да го замени начело на партията Отношенията между управляващи и опозиция винаги изиска дебати. Но при нас обаче те истеризират в дребни детайли. Влизайки в стадий на спирала на истерия, от тази ситуация ще спечели първият, който я спре. Това каза началникът на кабинета на Бойко Борисов Румяна

Отговор:Закъснение има, но индикативният график може да бъде променян. Това, което се знае е, че за първи път млади земеделски производители ще могат да подават заявления за европейско финансиране онлайн...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.