Съвети за ракиджиите

17 юни 2017
В лозята и под асмата / Полезни съвети
1
156573
 

Като суровина могат да бъдат използвани всички известни и растящи у нас плодове

От какво можем да направим ракия. Като суровина за производство на ракия могат да бъдат използвани всички известни и растящи у нас плодове. Те трябва да бъдат добре узряли

без загниване и плесенясване

За качеството им съществува максимата, че от добри плодове става хубава ракия.

Добре е да имате дробилка.

Смачкването на грозде, малини, капини и други меки плодове трябва да става с валцова дробилка, а на костилковите и семкови - с чукова дробилка.

При костилковите е желателно костилката да бъде отделена, защото обикновено тя може да бъде богата на цианиди, които са причина за отравяния.

Особено опасни са костилките на вишните

За целта раздробената плодова каша се прекарва през едро сито, което задържа костилките.

Ферментация

Най-подходящи за процеса са съдовете от неръждаема стомана, пластмаса и стъкло. Дървените не се препоръчват, защото често са носители на зараза и причина за вкисване на материала.

Ферментацията може да протече спонтанно със съществуващите по плодовете дрожди или да се добави

суха мая - по 20 грама за 100 кг плодова каша

Производителят трябва да притежава захаромер с термометър, за да определя съдържанието на захари при смачкването.

Най-добре е сокът най-напред да се прецеди през тензух и след това да се проведе измерването, защото месестите части повишават плътността му и дават завишаване на количеството захари.

При домашното производство на ракии е разрешено добавянето но захар, но

тук се правят най-големите грешки

Смята се, че колкото е повече захарта, толкова по-добре.

Внимание!

Да се знае, че ферментацията на повече от 25% захарен разтвор протича непълно и винаги има остатъчна неферментирала захар.

За ракии препоръчвам не повече от 22-23% захар, получена от плодовете или с добавяне на захар.

Бурната ферментация обикновенно протича много интензивно - 2 до 3 пъти ежедневно трябва да се разбърква и потапя шапката.

Желателно е ферментационният съд в горната си част да е с малък отвор, за да се задържа

въглероден двуокис над шапката

който я предпазва от вкисване.

При ферментация ежедневно да се следи за захарното съдържание на кашата. След бурната ежедневно да се мери и температурата.

Ферментацията продължава до показание на захаромера нула. Ако тя протича много бурно през горешите дни, е добре съдът да се постави на по-сенчесто .

По-опасни са ниските температури. В края на процеса се отделя малко топлина и ако той протича в късната есен, температурата на кашата рязко пада и достига до 10-15 градуса и надолу. Тогава и да се остави материалът цяла зима - той ще продължи да ферментира чак през пролетта. При по-хладно време след бурната ферментация съдовете трябва да се завият с черга, килимче, одеало и др. Не бива да се допуска температурата да падне под 18°С

1 от peyor на 12 август 2017
По точно ли ще може да се определи моментът на варене на ракията ако се ползва Рефрактометър за захарни разтвори с обхват 0-32 процента по Брикс?

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
2673
0

* Понякога се налага да се облагородят, но може да не е веднага При изключително силни студове надземните части на лозата може да загинат напълно.Едногодишните пръчки на такива главини се изрязват

4230
0

* По частите на лози и асми Няколко наши читатели-любители ни зададоха тези дни въпроса всъщност как биха могли да разпознаят дали по лозите и асмите има повреди, нанесени от студ.

1791
0

* Първо трябва да се установят причините За да се води борба с неинфекциозната хлороза, трябва предварително да се установи действителната причина за появата й.

10089
0

Полагайте ежедневни грижи за младите вина - ако в съдовете има празнина, трябва да ги долеете. Ако не можете - в празнината трябва да изгорите сярна лентичка.

19359
0

Както казват древните мъдреци "Дозата прави лекарството". Така е и при виното и алкохола изобщо. Доказано е, че в малки количества чаша вино на обяд или вечеря,

Още от Фермер
207
0

Пролетните култури са взискателни към подготовката на почвата. От нейното качествено извършване зависят качеството на сеитбата, бързото и дружно поникване,

144
0

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. След полунощ в низините ще започнат да се образуват мъгли. Минимални температури ще са между 0 и 5 градуса, по морския бряг - малко по-високи,

432
0

. Балансът на зърното в ЕС все още е напрегнат, с много ограничени очаквания за възстановяване на запасите Поради подобрените прогнози за производство както на пшеница, така и за царевица,

3213
0

През нощта срещу четвъртък и в четвъртък сутринта на места от запад на изток ще превали слаб дъжд, а впоследствие облачността бързо ще намалее. Вятърът временно ще се ориентира от запад-северозапад и

855
0

Състоянието на наблюдаваните посеви и от рапица е добро и много добро Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН След краткотрайното застудяване в края на първото десетдневие на декември,

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Икономическа полиция започна проверка на частните погребални агенции в Бургас. Тази сутрин 5 екипа на полицията влязоха е петте траурни фирми, които работят по морето. Проверява се документацията, свързана с бизнеса на погребалните агенти. Очаква се малко по-късно към полицейските екипи да се присъединят инспектори от КЗП,

Васко Кръпката забавлява децата на Благоевград с "Приказка за блуса и рокендрола". Това бе третата история, разказана в "Часът на приказния разказвач" във фоайето на Община Благоевград. Васко Кръпката се превъплъти в приказен разказвач, който събуди интерес в малчуганите с хармониката и китарата си.

Ветото на президента върху мораториума за лечение с нови молекули бе отхвърлено от парламента. За повторното приемане на закона за бюджета на здравната каса гласуваха 126 депутати. Ветото на президента бе подкрепено от 95 души от БСП и ДПС. Този вот мина с гласовете на "Воля" и Марешки, който е зависим от вас,

Отговор:Няма как да дадем задоволителен отговор, без да знаем за какви растения иде реч. Всяко живо същество има свои биологични изисквания и оптимални граници на развитие. То е уникално само по себе си. Още...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.