Съвети за ракиджиите

17 юни 2017
В лозята и под асмата / Полезни съвети
1
108324
 

Като суровина могат да бъдат използвани всички известни и растящи у нас плодове

От какво можем да направим ракия. Като суровина за производство на ракия могат да бъдат използвани всички известни и растящи у нас плодове. Те трябва да бъдат добре узряли

без загниване и плесенясване

За качеството им съществува максимата, че от добри плодове става хубава ракия.

Добре е да имате дробилка.

Смачкването на грозде, малини, капини и други меки плодове трябва да става с валцова дробилка, а на костилковите и семкови - с чукова дробилка.

При костилковите е желателно костилката да бъде отделена, защото обикновено тя може да бъде богата на цианиди, които са причина за отравяния.

Особено опасни са костилките на вишните

За целта раздробената плодова каша се прекарва през едро сито, което задържа костилките.

Ферментация

Най-подходящи за процеса са съдовете от неръждаема стомана, пластмаса и стъкло. Дървените не се препоръчват, защото често са носители на зараза и причина за вкисване на материала.

Ферментацията може да протече спонтанно със съществуващите по плодовете дрожди или да се добави

суха мая - по 20 грама за 100 кг плодова каша

Производителят трябва да притежава захаромер с термометър, за да определя съдържанието на захари при смачкването.

Най-добре е сокът най-напред да се прецеди през тензух и след това да се проведе измерването, защото месестите части повишават плътността му и дават завишаване на количеството захари.

При домашното производство на ракии е разрешено добавянето но захар, но

тук се правят най-големите грешки

Смята се, че колкото е повече захарта, толкова по-добре.

Внимание!

Да се знае, че ферментацията на повече от 25% захарен разтвор протича непълно и винаги има остатъчна неферментирала захар.

За ракии препоръчвам не повече от 22-23% захар, получена от плодовете или с добавяне на захар.

Бурната ферментация обикновенно протича много интензивно - 2 до 3 пъти ежедневно трябва да се разбърква и потапя шапката.

Желателно е ферментационният съд в горната си част да е с малък отвор, за да се задържа

въглероден двуокис над шапката

който я предпазва от вкисване.

При ферментация ежедневно да се следи за захарното съдържание на кашата. След бурната ежедневно да се мери и температурата.

Ферментацията продължава до показание на захаромера нула. Ако тя протича много бурно през горешите дни, е добре съдът да се постави на по-сенчесто .

По-опасни са ниските температури. В края на процеса се отделя малко топлина и ако той протича в късната есен, температурата на кашата рязко пада и достига до 10-15 градуса и надолу. Тогава и да се остави материалът цяла зима - той ще продължи да ферментира чак през пролетта. При по-хладно време след бурната ферментация съдовете трябва да се завият с черга, килимче, одеало и др. Не бива да се допуска температурата да падне под 18°С

1 от peyor на 12 август 2017
По точно ли ще може да се определи моментът на варене на ракията ако се ползва Рефрактометър за захарни разтвори с обхват 0-32 процента по Брикс?

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
10557
0

Една от причините гроздето да е станало много дребно се крие в елемента калий. Когато лозите са недохранени с него плодът им става дребнозърнест, а виното получава рязък вкус.

31338
0

Когато в двора има източник на вода и един маркуч, придружен само от бутилка от безалкохолно, пак ще ви свърши отлична работа за поливка на даден зеленчук, цвете,

12942
0

* За всички лозари важи това, че началото на август става рисково за наливане на вода в зърната Запомнете следните правила, написани още в учебниците по лозарство,

8532
0

На този читателски въпрос, отправен до сайта на в."Български фермер", ще дадем подробен отговор. Наред с обработката, торенето, напояването, опазването от зарази,

10359
0

За сведение на лозарите - любители, които ни зададоха въпросите си през кои периоди на годината може да се извършват резитбени операции по лозите и асмите и кога трябва да бъдат оставени в своя

Още от Фермер
2214
0

Омбудсманът Мая Манолова се срещна в институцията с протестиращи земеделци от Монтана – производители и собственици на земя, които я сезираха с жалба, подписана от близо 160 души,

8514
0

Важно е хипертоници и хипотоници да се съобразяват Д-р Емилия Бенова Какво се случва с хипотониците? В жегата организмът с потта губи много соли, а както е известно,

2736
0

Може да използвате и краве или козе мляко вместо кобилешко Единственото условие е да разредете кравето (или козето) мляко с вода в съотношение 3:2. ВАЖНО!

2115
0

Най-накрая след дълго чакане и запитвания от от страна на земеделски производители за парите по екомрежата Натура 2000, Държавен фонд "Земеделие" съобщи,

234
0

Най-големият по площ пожар в Сакар планина между селата Присадец, Маточина и Варник вече е локализиран, съобщи областната администрация в Хасково, цитирана от БТА.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Историята на първата сателитна станция в България “Пътят се вие живописно в гънките на Плана планина, прорязана от бистри ручеи, покрита с редки борови гори, зелена и примамлива. И изведнъж, като поставена от великанска ръка, изниква огромна стоманена “чаша”, която блести ослепително на слънцето. Това е антената на космическата станция...

С дарения читалището получава изцяло нов облик за новия сезон и се открива импровизационен клуб Какво бихте направили, ако нямате дом, в който да отгледате детето си? За всички, отговарящи на секундата “всичко”, е следващата история. История за изкуството да импровизираш и да се бориш в името на това,

l Министерството на правосъдието отчете успех с усвояването на 10 млн. евро от Норвежкия финансов механизъм, чакат се два пъти повече за следващия период l Главният редактор на “168 часа” Слави Ангелов представи филма “Промяната” за ремонтираните килии и подобряването на условията зад решетките 17,5 млн.

Отговор:Изтеглянето на стъблата може да е в резултат на неблагоприятни условия на средата, както и при гъсто засаждане на растенията. Едностранчиво азотно торене също може да е проблем. Сега е препоръчително...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.