Съвети за ракиджиите

17 юни 2017
В лозята и под асмата / Полезни съвети
1
184851
 

Като суровина могат да бъдат използвани всички известни и растящи у нас плодове

От какво можем да направим ракия. Като суровина за производство на ракия могат да бъдат използвани всички известни и растящи у нас плодове. Те трябва да бъдат добре узряли

без загниване и плесенясване

За качеството им съществува максимата, че от добри плодове става хубава ракия.

Добре е да имате дробилка.

Смачкването на грозде, малини, капини и други меки плодове трябва да става с валцова дробилка, а на костилковите и семкови - с чукова дробилка.

При костилковите е желателно костилката да бъде отделена, защото обикновено тя може да бъде богата на цианиди, които са причина за отравяния.

Особено опасни са костилките на вишните

За целта раздробената плодова каша се прекарва през едро сито, което задържа костилките.

Ферментация

Най-подходящи за процеса са съдовете от неръждаема стомана, пластмаса и стъкло. Дървените не се препоръчват, защото често са носители на зараза и причина за вкисване на материала.

Ферментацията може да протече спонтанно със съществуващите по плодовете дрожди или да се добави

суха мая - по 20 грама за 100 кг плодова каша

Производителят трябва да притежава захаромер с термометър, за да определя съдържанието на захари при смачкването.

Най-добре е сокът най-напред да се прецеди през тензух и след това да се проведе измерването, защото месестите части повишават плътността му и дават завишаване на количеството захари.

При домашното производство на ракии е разрешено добавянето но захар, но

тук се правят най-големите грешки

Смята се, че колкото е повече захарта, толкова по-добре.

Внимание!

Да се знае, че ферментацията на повече от 25% захарен разтвор протича непълно и винаги има остатъчна неферментирала захар.

За ракии препоръчвам не повече от 22-23% захар, получена от плодовете или с добавяне на захар.

Бурната ферментация обикновенно протича много интензивно - 2 до 3 пъти ежедневно трябва да се разбърква и потапя шапката.

Желателно е ферментационният съд в горната си част да е с малък отвор, за да се задържа

въглероден двуокис над шапката

който я предпазва от вкисване.

При ферментация ежедневно да се следи за захарното съдържание на кашата. След бурната ежедневно да се мери и температурата.

Ферментацията продължава до показание на захаромера нула. Ако тя протича много бурно през горешите дни, е добре съдът да се постави на по-сенчесто .

По-опасни са ниските температури. В края на процеса се отделя малко топлина и ако той протича в късната есен, температурата на кашата рязко пада и достига до 10-15 градуса и надолу. Тогава и да се остави материалът цяла зима - той ще продължи да ферментира чак през пролетта. При по-хладно време след бурната ферментация съдовете трябва да се завият с черга, килимче, одеало и др. Не бива да се допуска температурата да падне под 18°С

1 от peyor на 12 август 2017
По точно ли ще може да се определи моментът на варене на ракията ако се ползва Рефрактометър за захарни разтвори с обхват 0-32 процента по Брикс?

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
1089
0

* Кога още се получава то В години с неблагоприятни метеорологични условия за цъфтежа при някои сортове с двуполови цветове като Болгар например, калпачетата се задържат върху плодниците и така

972
0

* Налага се при някои сортове по време на цъфтежа Тази операция нерядко се налага при лозата и асмата. Това се прави, когато на едно място са налице сортове с функционално женски цветове.

927
0

* Използват се специално подготвени ръчни инструменти Изкуственото опрашване на лозите може да се извърши и по следния начин. За случая се приготвят пухчета Те представляват дървени лопатки с

1674
0

Преди години е била използвана следната рецепта за билкова ракия с лечебни свойства В 1850 грама сливова ракия се накисват 2-3 стръка пелин, цвят от дюля, вишна, слива, круша, ябълка, орех, череша,

22392
0

Той е правно и икономически независим от който и да е друг обект за дестилиране За сведение налюбителите, които искат да знаят правилата, съгласно чл. 4 ал.

Още от Фермер
108
0

Мащерката е многогодишно растение, чиито цветовете варират от бели и бледо розови до тъмно лилави. Засажда се от март до май и цъфти през юни-септември.

126
0

Месец след празника на розата, Карлово чества фестивал на лавандулата. Кампанията по прибиране на цвета започва до седмица. Не се очаква драстичен спад на изкупната цена на лавандуловото масло,

540
0

Кучетата порода ши-тцу се къпят в зависимост от необходимостта, но не по-рядко от веднъж месечно. Мръсната козина не само влошава външния вид на кучето, но и съществено усложнява грижите за ши-тцу.

8334
0

Ето какво споделя jivko за отглеждането на пчели в тръвни на форума на pchelari.com: Старите пчелари са използвали за направата на тръвна летви от смрадлика и дива лозина.

2349
0

Домати запушиха движението в Кресненското дефиле. Малко след 16.15 часа движението спря на 6-7 километра в посока София. Полиция регулираше движението, като се пропускаха по 5-6 коли в двете платна.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Йордан Георгиев и до днес е известен с прякора си, останал му от популярното предаване на БНР “Музикална стълбица” още от времето на соца. Познатият му глас вече звучи всяка сряда по БГ радио от 21 ч, където пак представя най-добрите български музиканти. Днес радиожурналистът, който е и първият дисководещ у нас, става на 68 г.

Победителят в първия сезон на Hell's Kitchen Дани Спартак започва кулинарната си кариера съвсем случайно. Преди повече от десет години приятели го молят да им помогне в ресторанта им. Той се съгласява, без дори да предполага, че така ще се запали по готвенето. “Постепенно започнах да се ъпгрейдвам в тази област,

Най-скъпият футболист в света Неймар имаше трудни моменти на стадиона в Санкт Петербург при измъчената победа с 2:0 над Коста Рика. Оказа се, че сестрата на бразилската звезда - Рафаела Бекран, също е преживяла тежко мача. На 22-годишната дама ѝ прималяло на трибуните и колабирала. Още там медицински екип успял да я свести.

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа