Падналите градушки са предпоставка за вторични заразявания с патогени

Петя Григорова агрометеоролог при НИМХ - БАН

През първото десетдневие на месец юни в повечето региони на страната паднаха значителни количества валежи, като на места те надвишиха над 40-50 л/кв.м. (Шумен - 94 л/кв.м., Казанлък и Чирпан - 67 л/кв.м., Стара Загора - 63 л/кв.м., Враца - 59 л/кв.м., Ловеч - 55 л/кв.м., Велико Търново - 48 л/кв.м.). В някои области (Русе, Смолян, Кърджали) валежите бяха придружени с градушки и причиниха сериозни поражения по земеделските култури. Те бяха предпоставка за вторични зарази от патогени. Наднормените температури през първото десетдневие на месеца, с максимални стойности, достигнали на много места в страната 30-33 градуса (Ново село, Видин, Враца, Монтана, Лом, Велико Търново, Чирпан, Сандански) ускориха развитието на земеделските култури.

И през повечето дни от предстоящия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и над нормите за второто десетдневие на юни. Наличните добри почвени влагозапаси в еднометровия слой в повечето региони на страната ще поддържат оптимални условията за вегетацията на пролетните култури. При слънчогледа ще се наблюдава фаза бутонизация, при царевицата продължава листообразуването, а към края на периода при ранните хибриди ще се започне изметляване. Рапицата ще започне да узрява. При пшеницата във високите полета ще се наблюдава преход от млечна към восъчна зрелост, а в полските райони - восъчна и пълна зрелост. При лозата ще приключи масовият цъфтеж.

Очакваните превалявания ще поддържат благоприятни условия за развитието на гъбни болести по земеделските култури - мана по лозата, мани по зеленчуковите култури, струпясване и късно кафяво гниене при овощните видове. С повишението на температурите ще се създадат благоприятни условия за увеличение на вредоносната дейност от акари по зеленчуковите култури и трайните насаждения. През периода при посевите с царевица ще се наблюдават повреди от листни въшки, от гъсениците на царевичния стъблен пробивач, срещу които, при необходимост, се извежда химична борба. В посевите със слънчоглед може да се очакват прояви на сиви петна (фомопсис) и алтернария. При лозата периодът е критичен за заразяване с мана и оидиум. Необходимо е своевременно третиране на насажденията с разрешени фунгициди за едновременна борба срещу двата патогена.

Растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през по-хладните часове от деня, при температура на въздуха не по - висока от 25°С.