На щанда на фирма "Статеви" посетителите на БАТА АГРО 2017 видяха уникални устройства за садене и прибиране на лавандула, готови за идващата жътва

При тях ръчният труд почти изцяло се премахва и се постига висока продуктивност, обяснява НЕДЯЛКО СТАТЕВ, управител на компанията

Любомир Коралов, наш пратеник Стара Загора - София

На БАТА АГРО 2017 земеделските производители от страната идваха да си сверят часовниците за световните тенденции в областта на агротехниката и в дейностите, съпътстващи земеделските работи. Мнозина оглеждаха главно технологичните новости, които изобилстваха на старозагорския панаир. Както сподели един известен български зърнопроизводител и агробизнесмен той си е харесал с цел купуване сеялката Ведерщат темпо, рекордьор, която зася за 24 часа над 502 ха /както съобщихме неотдавна в нашия вестник/.

Имаше и такива, които търсеха решения за предстоящите жътвена и сеитбена кампания. Не бяха малко и онези, които, стартирали алтернативни култури като лавандула, маточина и т.н., търсеха машини за тяхната сеитба, обработка и прибиране. Намериха ги на щанда на фирма "Статеви", с управители Недялко и Станимир Статеви. Тези машини, освен че покриват едно ново пространство в земеделието се отличават със своята уникалност. Според хора, обиколили цялата писта на старозагорското летище, ги намерили само при Статеви, които имат значителен опит в отглеждане на лавандула и други алтернативни култури.

Тази, навлизаща в българското земеделие, новост привлече екипа ни и ние помолихме НЕДЯЛКО СТАТЕВ да коментира това явление и машините, които предлагаше на своя щанд. Безспорният специалист в сектора сподели:

- Вярно е, че фермерите у нас в последните няколко години се насочват към нов тип култури- алтернативните, които набират скорост в България

На БАТА АГРО представихме машини за садене и прибиране на лавандула. Те са производство на френския бранд Клиер, който има вече повече от 35 години опит в тяхното производство. Всички други машини за лавандула, произведени на по-късен етап, са производни на оригинала. С течение на времето тези машини се усъвършенстват. Става така, че ръчният труд при тях почти изцяло се премахва. Има нужда само от човек на трактора, който да управлява машината. Оттам нататък, благодарение на коша, който се намира отзад и повдигащото устройство, ремаркето се разтоварва автоматично. И така рязко се намалява ръчният труд. Не е пресилено да се каже, че това са уникални машини. Не видяхме на други щандове на панаира да има машини за лавандула. В това ние сме пионери, първи внесохме и предложихме на нашите фермери такива устройства за нейното садене и прибиране. Те са много актуални и тепърва ще се развиват и прилагат в практиката на българските производители на алтернативни култури.

Имахме на щанда и друга техника, която не се среща другаде, освен при нас. Това са две машини, елементи от ЗЕЛЕНАТА ЛИНИЯ на известната фирма ЛЕЛИ. Линията е представена тук от най-голямата балопреса за правоъгълни бали, както и с ремарке за прибиране на сенажа. Балопресата има значително предимство пред останалите машини от този тип, което се изразява в това, че ако всички останали такива балопреси работят с трактори с мощност от порядъка на 250- 300 к.с. пресата Лели Велгер може да работи с трактор с мощност от 140 коня. Това се получава благодарение на специалния начин на формиране на балата, който е конструктивна иновация на Лели Велгер.

Това бе и една от премиерите, които представихме на нашия щанд тази година на БАТА. Другата е ремаркето Лели Тиго, което също е новост за нашия пазар. То работи изцяло автоматично и при обем от 35 куб. м може да прибира суха продукция от порядъка на 60 кубика. През цялото време специално устройство автоматично следи за силата на натиска на пресоване и за подреждането на културата вътре в ремаркето. Така се получава производителност, много по-висока от обичайната

- Това бяха нашите изненади за клиентите, доказали своите предпочитания към машините, които ние им предлагаме, анализираше участието на "Статеви" на панаира Недялко Статев. За тях отново в панаирната ни листа бяхме включили като акцент и тракторите Щаер. Показахме почти цялата гама от машини в портфолиото на тази световноизвестна австрийска фирма.

От най-малката серия Компакт до най-голямата и най-нова серия Терус, който сега е топ тракторът в портфолиото на Щаер. Това е многофункционален има мощност 270-300 к.с., отново с безстепенна скоростна кутия, най-надеждната в сравнение с всички останали от този калибър, които присъстват на пазара.

На нашите клиенти отново предложихме ремаркетата на Флигл, както и иновативните инвентари на итлианската фирма Сфоджа и на френската Кивон. Тази пъстра и разнообразна панаирна листа беше високо оценена от посетителите на изложението в Стара Загора, за което освидетелства и голямата посещаемост на земеделци-професионалисти при нас. Тазгодишната БАТА показа, че нашите фермери не изостават от новостите на пазара на агротехника. Обратното, търсят иновативното, търсят нови решения и зони за изява и развитие в други, различни, селскостопански сектори, обобщи своя коментар Недялко Статев.

С клиенти сред машини на компанията Lely, които за първи път са представени на българския пазар
С клиенти сред машини на компанията Lely, които за първи път са представени на българския пазар
Премиера на балопресата Lely Welger D6060
Премиера на балопресата Lely Welger D6060
Премиера на ремаркето Lely Tigo R60
Премиера на ремаркето Lely Tigo R60
Lely Tigo R60 привлече вниманието на посетителите на БАТА
Lely Tigo R60 привлече вниманието на посетителите на БАТА