Експертиза БАСФ: Житни посеви 2017 и болестите, които да очаквате

15 юни 2017
Растениевъдство
0
7083
Няма снимка
Много продукти навлязоха на пазара ни и много нови хибриди в зърнено-житното производство, това поставя агропредприемачите пред много по-големи дилеми с какво да третират, казват от БАСФ и болестите, които да очаквате
1 2 3 4
 

За какво да следят в нивите фермерите тази година, как да изберат оптималната растителна защита, когато тя е динамична и непрекъснато се променя

Диана Ванчева

БАСФ като фирма - доказан иноватор в растителната защита и отделно инвестиращ в науката и технологиите производител на модерни активни съставки, изнесе богат открит ден за фермерите в Северозападна България - в село Софрониево.

Презентацията се отличи с това, че постави диагнози и даде прогнози до края на настоящата година в посевите с пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица. Експертизата й винаги е била много точна, на място и респектираща.

От стопанството на Борислав Тоев от "Тоев Кампо" ЕООД, където се проведоха полевите демонстрации добавиха, че за втора поредна година правят това събитие заедно с рз-отдела на компанията и за екипа на дружеството това е много полезно и научават много неща, защото на нивите си виждат какво и как е добре да се прави при различните култури.

Платформите при тези култури видяха и стотици други фермери от страната.

Тази година се изправихме пред различни предизвикателства заяви, единодушна със земеделските производители, Ваня Горчева, мениджърът на отдел "Растителна защита" на БАСФ в България. Тя заяви, че на българския пазар се предлагат много продукти, навлязоха и нови хибриди в зърнено-житното производство, което поставя агропредприемачите пред много по-големи дилеми с какво да третират тази година.

Отделно публикуваме и професионалните отговори на германския гост на БАСФ-събитието, който подробно информира българските фермери за всичко, което е от полза за тях. Той се обърна към професионалистите у нас и в Източна Европа с извода, че най-трудното в растителната защита стана изборът на препарати които да са прецизни за случая и да вкарват стопаните в оптимални, а не излишни разходи.

На Тодор Евтимов, технически мениджър на отдела за растителна защита на компания БАСФ в България всички прогресивни земеделци казват, че стопроцентово се доверяват.

Според него растителната защита тази година ще зависи предимно от характеристиката на сезона.

Не трябва да забравяме какво отмина. Това бяха една типична есен, последвана от необичайно студена зима и от температури, твърде различни по периоди. В резултат на тези климатични предпоставки рано са се появили хлоротични некротични петна по долните листа на житните

През изминалия зимен период у нас са се появили и някои спекулации за нови болести по пшеницата, като ринхоспориум. Тях обаче БАСФ бързо опроверга, защото организира мониторинг в цяла България и изпрати за анализ резултати в Аграрния университет в Пловдив и в германски лаборатории. Категоричният резултат от диагностиката бе, че ринхоспорим по пшеница не е открит.

Но в пшеничени посеви има немалко задали се болести причинени от дълготрайния престой на семената в студена почва и от ниските температури. В резултат на доста места няма равномерно поникване - това важи за слънчогледа, за разлика от плевелите, които са се справили с по-ниските температури.

Какво не знаем за пшеничените посеви сега - отговаря БАСФ.

Културата от години се радва на нови технологии и иновационни нови продукти.

Но най-новият на пазара ни е Систива - нещо уникално и за България, и за света

За първи път с листен фунгицид ще се третират семената, а посевите ще бъдат опазени от болести почти до края на вегетацията си. От германските растителнозащитници препаратът е наречен "Прогрес в науката". Той има феноменална мобилност.

Според наблюденията на известния наш проф. дсн Светослав Бобев от "Аграрен Университет" - Пловдив и на наша почва Систива доказва, че и с едно третиране хабитусът на растенията може да е напълно опазен от зарази в година като тази. Според БАСФ в следващите години ще разберем и научим повече екстри за Систива от производствените полета на български фермери.

МНЕНИЯ ОТ ПАРТНЬОРИТЕ НА БАСФ НА ПОЛЕТО

Деница Шукина от Лимагрейн заяви за фермерите, че на полетата около село Софрониево, където е третирано с продуктите на БАСФ, е засята представената от тях пшеница Авеню, още - двуредов ечемик Казанова, новият слънчоглед от нова Клиърфийлд Плюс генетика с черна семка под номер 50-600-35 и рапица Арсенал с бързо подновяваща се вегетация напролет.

Дилян Савов от Косад Семанс обясни, че само на тези ниви в с.Софрониево са показали своя Клиърфийлд Плюс слънчоглед, кръстен Европа. Неговият съвет към фермерите, от това което наблюдава из страната, е като изберат една технология, да я ползват докрай, например Клиърфийлд плюс хибридите да се третират с Пулсар плюс.

Димитър Сурчев от Еуралис сподели, че техният Клиърфийлд Плюс слънчоглед, наречен Джанис е устойчив на расите синя китка, а рапицата Акварел се представя идеално с продуктите на БАСФ.

Емил Петков от Монсанто показа Клиърфийлд рапица - , най-продаваната в България. Нарича се Еминент - пазарният ѝ дял бил най-големият, защото фермерите установяват, че печелят с нея.

Фирмата и тази година предлага своята индивидуална застраховка на стопаните за семената: ако са купили една торба и има проблем, защото суша е поразила хибридите, фирмата връща парите.

Цеца Петкова от КВС Агро България похвали технологиите на БАСФ. Тя допълни, че с торовете на YARA, използвани в зависимост от направените почвени проби, резултатите са отлични.

Петко Василев от KWS представи на нивите техният нов генетичен шедьовър в царевица - Капитолис. А и следващият им бестселър Конфитес - много подходящ е за тежки и преовлажнени почви. 

Какво е Систива

Това е първият фунгицид за пълна защита на житни култури от сеитбата до пролетта

Този първи фунгицид на растителнозащитния пазар по света е дело на развойните специалисти на фунгицидния лидер БАСФ.

Чест за българските фермери е, че могат да го имат - предназначен е за приложение върху семената заедно с обеззаразителя.

По този начин продуктът е 100% независим от климатичните условия и не се налага земеделските стопанства да планират фунгицидни пръскания в първите пролетни етапи.

Едно съвсем ново поколение системно действие е заложено в продукта. На него се дължи безпроблемното придвижване и уникалната мобилност на химическите съставки в растенията. В същото време продуктът има и най-дългата защита.

Забележителен е отчетеният ефект на Систива срещу мрежести петна и по българските ниви. На парцелите е отчетено, че благодарение на продукта е даден по-добър старт на растенията и те са придобили по-добра коренова система - нещо много важно за всички есенни посеви.

Формулацията на продукта е много удобна за фермерите. Това е концентрирана суспензия за третиране на семена от житни култури срещу почвени и листни болести.

Продуктът се поема чрез семенната обвивка, като унищожава заразата върху нея и още в зародиша на семената.

Освен това с поникването и нарастването на растението той се разпространява из него.

По този начин житните са предпазени в първите етапи от развитието си.

Продъжителността му на действие може да достигне до няколко месеца.

Слънчогледът у нас и болестите по него

Според БАСФ тази година има условия за развитие на черни и кафяви петна - фома и фомопсис - има и две решения

Пулсар плюс има отлична ефикасност в контрола на трудни плевели в Клиърфийлд плюс хибридите

Няколко слънчогледови хибрида по Клиърфилд Плюс технологията опазват и наблюдават рз експертите на БАСФ в село Софрониево.

Общото между тях е използването на продуктът Пулсар Плюс, за първи път приложен върху тези култури.

Видно е, че веднага е забелязана очевадна разлика на полето. Второ - че лободата като опасен плевел вече не може да е проблем. Трето - че коренищните плевели са много добре контролирани от продуктите, докато житните са станали много по-лесни за контрол. Всичко това обясни Тодор Евтимов, технически мениджър. Той предупреди фермерите на какво могат да станат свидетели по нивите това лято

Наблюдава се от десетина дни поява на обикновена мана, която е способна да снижи добива и до 80%, ако не се взимат мерки.

Земеделските стопани да очакват фома и фомопсис или популярните сред тях като черни и кафяви петна. В случая превантивната растителна защита е най-доброто, което може да се направи.

На трето място според Мария Неделчева, търговски мениджър, ще бъдат налице алтернария и склеротиния

В такъв случай трябва да се избере най-подходящото за борба с двете болести по маслодайните - Пиктор. Той се справя със склеротиния, защото е еталон за контрол над нея. Притежава и първата у нас комбинация на две активни вещества от най-нов тип /стробилурин и SDHI/

От компанията откроиха 2 основни момента на нападение от болести, които да се следят

Първият е моментът преди бутонизация - тогава Пиктор е необходим в доза 40 мл/дка. Ако се избере новият Ретенго - дозата е 50-80 мл/дка/.

За етапа бутонизация-цъфтеж - Пиктор се прилага в доза 50 мл/дка.

Тази схема ще опази реколтата, каза Ваня Горчева, мениждър на " Растителна защита"-БАСФ. Тя допълни, че Пиктор е продукт от по-висок сегмент, но на най-добра цена се предлага в България.

Германски експерт за българските технологии при житните култури

Д-р Йозеф Хабер е работил в земеделски стопанства в Западна Германия, дълги години е бил във висшия пилотаж на БАСФ за фунгициди

Днес вече е частен консултант

Той е специалист в развитието на фунгицидите и представи пред българските фермери основни практични въпроси при опазване на житните култури.

Още от 1971 г.,както казва, се е сблъскал с т.нар. триазоли - активни вещества, които и днес се използват за защита на посевите.

Докторът каза на българските фермери от Северозападна България, че най-трудното при растителната защита е изборът на продукти които да са най-точните за дадената култура и условия.

Когато говорим за производство на пшеница, трябва да оптимизираме много неща, посъветва д-р Хабер. Това са торенето, правилното позициониране на културата в сеитбообращението, качественото отглеждане през целия сезон.

При торенето са много важни запасите с основните елементи, за да се постигне по-дълбока и по-добре развита коренова система - така се подпомагат бактериите и микроорганизмите в почвата.

Фермерите да са много внимателни с тежките машини. Те прекалено утъпкват и сбиват почвените пластове. Да имат прецизна техника за равномерно изсяване.

Следващият важен момент е оптималната сеитба

Тя трябва да е в срок, защото от това много силно зависи добивът.

Още наесен културата трябва да развие добри корени и да укрепне преди тежките зимни условия.

Стане ли дума за семената, не мога да подмина Систива, каза експертът.

Той е най-голямата иновация като фунгицид за третиране на семена. А опазва от болести културата през цялата вегетация - такова чудо досега не е имало.

Тайната му е в активното вещество Ксемимум. То е единственото в света, което контролира болести, пренасяни чрез семената, както и болести по надземната листна маса. А в допълнение има физиологичен зелен ефект за пшеницата.

Този продукт притежава най-доброто придвижване в растенията и системност от цялата химия, която се предлага на пазарите за рз в света, казва д-рХабер.

Той допълни, че в Германия при анализи и лабораторни изследвания, препаратът е засечен в растенията над 150 дни след сеитбата, а в някои посеви и до 200 дни. През цялото това време той напълно защитава от болести. Отделно подпомага и кореновата система, която е много важна за есенните посеви - тя става по-дълга и по-добре развита. Има и подобряващ ефект за презимуването на посевите.

Това са показали опити в Германия. А такива в Русия, направени през миналата година, са довели до изводите, че благодарение на Систива житните посеви са били защитени, а нетретираните са имали сериозни повреди от много дебелата снежна покривка по руските ниви.

Д-р Хабер съветва за пролетта да се прави добро подхранване с азот, за да стартира културата в по-ранни етапи.

След това идва ред на следващата важна грижа - опазване от полягане и от болести. Важно е да се знае, че и малка степен на нападение от заболяване изяжда голям добив

А житните са гостоприемници на широк кръг болести - септориоза, ръжди, дрешлера /мрежести петна/.

Експертът каза на фермерите, че този спектър от болести също се променя през години.

Например през 70-е години брашнестата мана беше икономически най-важната болест, но после я изместиха ръждите и видовете септориоза.

Затова трябва всяка година да се обследват посевите, а после със специалист да се избират оптималните фунгициди.

Да знаете, че: това, което днес е правилно, утре може и да не е

На езика на химията германският специалист обясни всичко за развитието и пазара на активните вещества така.

Триазолите са били супер модерни активни съставки през 1972-73 г. Като иновация са доминирали пазара до 1990 г.

През 2000 г. стартират стробилурините и правят революция - те имат най-добрия контрол над септориозите и изключително добър срещу дрешлера.

Днес към тях са добавени и триазоли, за да се разшири спектърът им на действие.

На трето място науката стига и до третия вид активни съставки - най-модерните - SDHI.

Но и след тях дойде революция - прогресът в науката в лицето на съставката xemium и продуктът Систива са вече факт. И то с изключителен ефект срещу заболяванията по ечемика и септориоза по пшеницата.

За климата на Източна Европа е много важно да се редуват активните вещества от различни групи и да се управлява резистентността, която в Западна Европа е в пъти по-сериозна, каза фитопатологът.

При българския континентален климат според него скоро тук не се очаква да констатираме резистентност. Но все пак всяка година БАСФ-България следи и изпраща проби за анализ в най-добрите германски лаборатории. Това е скъп проблем.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
6282
0

Отличен избор за целта са продуктите Силит 544 СК и Каптан 80 ВГ, предлагани от Ариста ЛайфСайънс Фирма Ариста ЛайфСайънс е компания, която се стреми всяка година да предлага иновативни решения,

3834
0

Закъснялата зима със сигурност ще забави сеитбата на пролетниците в някои райони на страната. Фермери от района на Русе споделят, че не могат да припарят до полетата.

2502
0

Акцентите в кампанията на фирма ФМС са няколко, коментира Валентин Петров, търговски директор на ФМС. Разбира се, започваме с продуктите в житни, където имаме много добра комбинация от Грандстар

7695
0

Всички по големи на възраст българи помнят, че в района около град Златица едно време се ширеха само индустриални мощности... Но днес вече не е съвсем така, защото и в този край проходи фермерството,

11367
0

Борбата с болестите по овощните култури са предизвикателство за овощарите, които имат за цел да опазят овощните си насаждения от заболявания и получаването на сигурни високи добиви,

Още от Фермер
5805
0

Прополисът или "пчелното лепило" е смес от смоли, която пчелите събират от пъпки и растителни смоли. Прополисът се използва от пчелите в кошера заради антимикробните и антивирусните свойства.

2430
0

Най-важната причина за безплодие при кравата са маточните възпаления, които в практиката са по-известни като ендометрити. По миризмата и цвета на маточните изтечения може да се определи дали

11610
0

Гергана Младенова, Виктор Бичев Ако говорим за лесни за отглеждане орхидеи, на първо място се нарежда фаленопсисът. Латинското наименование на рода много точно говори за цветовете на представителите

6561
0

За да се образуват гладки отрези, резитбата се прави с остър овощарски нож (косер). Трионът се използва в случаите, когато тсе налагат корекции на скелетни и полускелетни клони.

4203
0

С трайното затоплянето на времето в кошерите постъпва все повече нектар и цветен прашец. Това води до бързото нарастване на пчелните семейства. Тази година това се очаква да стане през последната

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Траките винаги са били обект на интерес от страна на археолози, историци и обикновени хора. Културното наследство, което са ни завещали е необозримо, а това че непрестанно се откриват нови и нови находки, всъщност ни доказва колко малко знаем за тях – за техния бит, за обичаите им, за това къде какви племата са живяли или как са изглеждали траките

Всяка година през пролетта часовниците минават с един час напред. И всяка година всички са недоволни. А е толкова лесно всички да са щастливи. Достатъчно е някой да се сети да сменя часа не в събота срещу неделя, а в петък по обед! *** За да различим истинския швейцарски часовник от ментетата, трябва да го хвърлим с все сила в пода на магазина.

- 30-годишният Стоян сега живее в семейството и му помага в работата - Много хора се заразиха от примера на Сафет и стотици птици намериха подслон в студа - Скромният мъж е първият номиниран в новата кампания “Достойните българи” Сафет Халил от с. Зарица, който спаси от измръзване 5 щъркела, помогнал и на 15-годишно момче от дома за сираци в

Отговор:За съжаление няма химически продукти, които са подходящи за таза цел. Просто трябва да подкопаете дънера и да се опитате да извадите корените му.
youtube video
Към галерията с видеа