Те засягат много части на растението

Болните лози се проявяват през лятото, но могат да се разпознаят от пролетта нататък по забавения си растеж, а понякога по липсата на издънки.

Издънките

Късно заразени издънки почерняват през зимата. Но те преживяват и порастват малко през следващата пролет.

Голям брой малки черни мехурчета може да се наблюдават по дължината на засегнатите клонки на възприемчивите сортове.

В края на лятото, особено в южните региони се появяват пукнатини по дължината на кората в основата на силно заболелите клонки.

Листата

По тях се забелязват нарушения в цвета и завиване на ръба надолу. При белите сортове се наблюдава пожълтяване на повърхността обърната към слънцето, което обуславя металния блясък на листната повърхност.

По-късно през сезона се появяват добре обособени кремаво-жълти петна, няколко милиметра в диаметър - те са по дължината на главните жилки. Те се уголемяват и формират жълти ивици по дължина на жилките, които постепенно обхващат големи части от листната повърхност.

По плодовете

Завръзите са по-малко при лозите, заразени рано през сезона и съцветията изсъхват и опадват. При по-късна инфекция гроздовете стават кафяви и се сбръчкват, тъй като дръжките им изсъхват.

Разпространението?

Златистото пожълтяване може да се разпространи чрез инфектиран лозов посадъчен материал и чрез насекомото-вектор.

Естественото разпространение ефективно се осъществява със скорост от 5 - 10 км всяка година.

Столбурът се придвижва сравнително по-малко, тъй като неговите вектори се хранят по-рядко с лоза.

Разпространението на големи разстояния при която и да е от двете фитоплазми може да се осъществи чрез посадъчен материал.

На местата, където епидемията от златисто пожълтяване се разпространява неконтролирано, последствията са катастрофални.

Например: Това заболяване продължава да е от голямо икономическо значение във Франция особено за сортовете Шардоне и Бако и придобива значимост И в северна Италия, където причинява сериозни проблеми при Шардоне, Пино блан и други възприемчиви сортове.

Борбата

Изборът на подходящ посадъчен материал може да се използва за контрол, има разлики в чувствителността сред сортовете - някои са устойчиви на инфекцията, а други се възстановяват напълно година след появата на симптомите.

векторът-преносител
векторът-преносител