Културната лоза е единственият гостоприемник

Лозята са възприемчиви към фитоплазмите, които причиняват лозовите жълтеници.

Някои от най-важните сортове като Шардоне, Пино блан, Пино ноар, Каберне Совиньон, Совиньон блан, Пино гри са много чувствителни към тях, докато

Мерло е сравнително толерантен

Златистото пожълтяване на лозата се среща в Европа и е съобщено, че го има в Австрия, Франция, Италия, Португалия, Сърбия, Хърватия, Словения, Испания и Швейцария - по данни на EPPO - Европейската и средиземноморска организация за растителна защита.

Столбурът по лозата

Той е друга вариация - тази болест се среща в Европа Албания, Армения, Австрия, Азербайджан, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Македония, Черна гора, Полша, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Испания, Швейцария, Турция, Украйна, Израел, Киргизстан, Ливан, Саудитска Арабия, Таджикистан, Узбекистан, Африка и Северна Америка.

В България столбурът е установен през 2008 г. Установено е, че се приема и предава от Reptalus quinquecostatus е способен да приеме и предаде вируса.

Както при всички фитоплазми едно единствено заразено насекомо е достатъчно да предаде заболяването предизвиквайки епидемия. Не е известен друг гостоприемник, освен лозата.

Основният преносител е цикадата Scaphoideus titanus - внесена в Европа от Северна Америка. Фитоплазмите са открити в слюнчените жлези на заразените насекоми.

В България преносителят е установяван в района на Табачка, Русенско през 2011 г.

Смята се и това, че близостта на епидемията от златисто пожълтяване по лозата в Сърбия, до границата с България, може да е причина за пренос на болестта.

Преносителят е откриван и у нас

Той има едно поколение годишно, a яйцата снесени в 2 годишна лозова кора към края на юли презимуват.

Има пет ларвни възрасти, които се развиват от средата на май до средата на юли. Възрастните се появяват през края на юли и се срещат до началото на септември.

Периодът за приемане на патогена е обикновено около 7-8 дни, понякога 4 дни, последван от дълъг латентен период, така че предаването като цяло продължава 38 - 42 дни. Ларвите и възрастните са способни да поемат фитоплазмата, мъжките са по-ефективни от женските в предаването на заболяването. Способността за предаване на инфекцията се запазва през целия живот на насекомото, но няма доказателство за вертикално предаване от възрастно на яйцата.