Годината е много добра за зърнено-житните култури в Добрички регион. Това заяви пред журналисти проф. Иван Киряков, директор на отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево. Там днес, както всяка година по това време, е обявен Ден на отворените врати, предаде "Фокус" .

„Независимо, че есента беше малко влажна, малко повече валежи имаше и някъде закъсняха със сеитбата, което пък доведе до по-късно поникване на пролет, хубава зима, много хубава зима, с изключение на Каварненско-Балчишкия район край морето, където нямаше снежна покривка. Иначе водният запас на почвата е много добър за зърнено-житните култури. Пролетта – хладна, продължителна, много добре се отразява на развитието на пшеничените посеви. Заболявания по растенията почти няма. Направили сме само едно третиране с фунгицид, което показва, че в района почти нямаше условия за развитие на болести“, коментира специалистът.

Според проф. Киряков тази година добивите няма да са по-лоши от миналогодишните, а те бяха доста високи за последните десет години. Очакват се за района средно между 500 и 550 кг/дка. Тези прогнози са направени с уговорката климатичните условия в региона да бъдат достатъчно добри. Необходимо е например в следващите няколко дни да има превалявания от дъжд, което ще се отрази благоприятно на пролетниците, отбеляза проф. Киряков.

До този момент за годината институтът е инвестирал над 200 000 лв. за закупуване на нова техника и за ремонт на покриви в рамките на строителни ремонти. Директорът на Добруджанския земеделски институт доц. инж. Илия Илиев посочи, че ведомството, което ръководи, очаква положително отношение на държавата към науката у нас и хората, които се занимават с нея и конкретизира, че би било добре ако се направи реформа в образуването на заплати на научните работници. Според него е добре, ако ръководството на института има възможността да определя и диференцира заплатите на служителите, съобразно техния принос в работата.