Биолозе с нови технологии - значи било възможно

08 юни 2017
Растениевъдство
0
11187
1 2 3 4 5 6
 

В село Любеново, Никополско, с устойчиви италиански сортове и сертифицирани торове Албена Симеонова произвежда биогрозде и биовино, поемащо по света

Диана Ванчева

Албена Симеонова е председател на Асоциация "Биопродукти", но може би е излишно да го казваме, защото кой ли не в България я познава и извън биологичната й общност. Покрай усилията й за повече мерки за билогичните членове, които наброяват вече 7200, и покрай това, че завоеванията за този бранш до голяма степен се дължат на нея.

Албена Симеонова всъщност е нещо като уникална личност, влюбена в биопроизводството, полето и младите хора, а и невероятен организатор и медиатор. Докато я видите днес на лозето да копае заедно с работниците си и да рови в земята, утре ще я зърнете на събитие в другия край на Европа или страната и редовно ще ви информира чрез социалните мрежи какво е обсъждано, какво е постигнато в Брюксел, Малта, Италия или където е била в името на биокаузата.

Тя прескача честичко и до аграрното министерство в столицата, за да се разправя и воюва за забавените или забравени пари на биологичните стопани. Тази жена работи по близо двадесетина часа на ден и кога почива, това се чудят и нейните колеги.

В същото време тя се грижи уникално и за екипа си в село Любеново и отглежда три умни и ученолюбиви момчета, едно от които й е роден син...Албена е един работохолик. Тя открива и за колегите си само сериозни фирми, които осигуряват посадъчен материал, торове, техника за биологичния вид производство. Биолозето й в никополското село Любеново вече е емблема за района

Убедихме се, че младите хора от град Никопол я знаят, питайки ни закъде сме се запътили с един бус в този обезлюдяващ се край.

Албена е ползвала проект от националната лозарска програма за конверсия на лозя, за да създаде един от масивите си и да докаже на мнозина, че това е възможно в България. Но не от нея, а от приятели знаем, че е ипотекирала всички имоти на баща си и сестра си.

В Любеново разправят, че благодарение на Албена селото има немалко работни места, всъщност казват, те се създават само от такива като нея, защото корпорациите в земеделието с 3-4 тежки и скъпи машини и комбайн искат да притежават 5-6 механизатори и това създават.

Вече се очерта, че точно това ще е следващият огромен проблем на българското земеделие който много райони вече е ударил по главата. По отношение на работната сила си изпуснахме земеделието и няма как да е друго, когато 5-8% от земеделците са земевладелците на 80-90% от земята, казват ни в Никополско.

А малките и средните земеделци, за които всеки ден чували по радио и телевизия от управленци и депутати, че били гръбнакът на земеделието и икономиката, са един гръбнак, който вече се огънал до земята, допълват по-възрастните.

Биолозето на Албена в по-голямата си степен се обработва ръчно от цели бригади работнички - тук ги виждаме такива като едно време, когато ходехме по бригади.

Не се използват химични препарати, а сортовете са устойчиви на болести и на ниски температури до минус 24 градуса. Но пък в лозете можете да срещнете зайци, таралежи, семейство папуняци с малките си бебета - папунячета, избягали като луди от съседните полета, където се пръска с химия. Всичко това е добре да се знае от всеки, който е решил да се занимава с подобна кауза.

Биологичното богатство на Албена в село Любеново е общо 290 декара. Последните декари насаждение са създадени миналата година с посадъчен материал от Северна Италия, а сортовете са три - Каберне совиньон, Совиньон блан и Мерло от различни клонове.

За тях ни разказва Рафаеле Ниеде, работещ в кооператива Vivai cooperativi Rauscedo, световно известно звено, изнасящо лаозичките си в Америка, Европа, Австралия, Аржентина.

Всичко това тук пък е засадил Стефчо, казва Албена. Става дума за Стефан Василев от фирма "Димека", създаваща лозя до ключ

В зависимост от материалите и технологиите на лазерно насоченото засаждане на трайни насаждения, както и от схемите за брой лози в декар услугата до ключ излиза около 2000 лв./дка, казва Стефан Василев.

Той сподели за в. "Български фермер", че в последните години най-сполучливата схема, която се налага като мода, е 0,80х2,50 м. разстояния и тя е най-предпочитаната.

Зад баира виждаме едни 60 декара от лозята на Албена със сорта Шардоне - в тях 60-ина работници окопават на ръка.

Присъстващите на събитието лозари най-много разпитваха естествено за препаратите за растителна защита, които се прилагат на насаждението, защото някои от тях споделят, че са пръскали миналата година по 12-13 пъти конвенционалните си лозя с химични препарати. Тук борбата, ако има нужда от такава при устойчивите сортове, се води само с разрешените медни и серни продукти и не се използват никакви пестициди и ГМО, обяснява им Албена. Значи можело и потози начин да се произвежда здравословно, казва стопанката на вниманието на МЗХГ и БАБХ.

Защо на тях? Защото доказваме, че може и без никотиноиди, на които по време на служебния кабинет именно те по лобистки склониха да се удължи разрешението за прилагане, отговаря Симеонова.

Според нея и нейни колеги това не е станало случайно - позаинтересувайте се кой ги продава в България тези препарати и попитайте някой път за това бившия министър на земеделието проф.Христо Боуков коя е фирмата, казват ни тук.

На любеновското землище много лозари от страната видяха коя техника върши перфектна работа за трайни насаждения

Тракторът SAME е идеален за целта.

Албена Симеонова очаква, че благодарение на чисто агроекологичните грижи след година-две тук ще се бере хубаво грозде.

От другите си лозя тя вече произвежда биологично вино, което се предлага дори в една-две местни търговски вериги, а има реален шанс да излезе скоро и към световните пазари.

На мода днес е биорозето, с което тя се гордее истински. Но болката и е, че го произвежда в добра винарна в Северна България, а не в собствена, която мечтае да направи по подмярка 4.2 от ПРСР 2014-2020 г. Но казва, че няма да може, защото за стартът й тази есен биофермерите не получават приоритет и точки заради критериите за работна ръка и т.н.

Торенето е много важно за едно бионасаждение

От фирма в Румъния, която е над Дунава в Констанца, но всъщност е 100% италианска, също бяха дошли на Албениното лозе и показаха на живо биологично наторяване на трайни култури.

Тяхната продукция от Констанца е за сертифицирани бионасаждения и идва при нас на много чове шки цени разказва Албена.

Дружеството "Чич" Албена между другото е открила след разпитване из Европа, намерила и фабриката им, която произвежда и конвенционални, и биоторове.

Биото съдържат бактерии, които освобождават фосфора от почвата и така растенията се хранят по естествен път, за да увеличават кореновата си система. Листните торове пък фактически са биостимулатор за цялото лозово или овощно растение.

От фирмата заявиха пред "Български фермер", че вече разработват и други продукти, които са стопроцентово сертифицирани за биопроизводители. И конвенционалните им торове се търсят много - например за слънчоглед, съдържат азот с бавно и постепенно разграждане и сяра и при тях не се получават отмивания от терена и изпарения във въздуха. Това е характерно за гамата торове NG.

Производителите им казаха на фермерите: вярвайте в новите технологии и не спирайте да ги изучавате, не се облягайте на съставките от миналото, защото в тази област прогресът е от най-големите и разработките всеки ден се развиват.

А новите съставки освен това имат и свойството да отблъскват част от вредителите.

При комбинираните NPK торове пък италианската фирма от Румъния също използва инициатор на фосфора от почвата. Такива са торовете с имена Амосулф, Биофос, Урея.

Ей така в никополското село Любеново едни близо 300 дка биолозе доказват и на българи, и на италианци дори /както те споделиха/, че с устойчиви на болести и студ лозови клонове от избрана селекция и подходящи торове може да се произвежда биологично грозде и вино. Въпросът е държавата по-често да обръща погледа си към такива фермери, защото конвенционалните продължават май да са на мода.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
2709
0

Това се доказа в много стопанства  в България през 2017 година Какво представлява ПАНАМИН АГРО, това попитаха много фермери на страниците на в."Български фермер" заради факта, че са чували за него,

1890
0

При царевицата имаме няколко нови хибриди в група 300 по ФАО, коментира Иван Костадинов, продуктов мениджър на Пионер. Единият е Р9363 – 340 по ФАО, който ще замести много добре познатия Р9578,

3537
0

. Почвата задържа 3 пъти повече въглерод от атмосферата и може да ни помогне за омекотяване на климатичните промени. . 815 милиона души в света са осигурени с храни и 2 милиарда не са осигурени,

1080
0

Няма опасност за посевите в Добричко. Снегът и студът няма да повредят есенциите, категоричен е Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. Още преди студовете пшеницата и ечемика са

4779
0

Идва ли краят на проблемните плевели в посевите с културни растения? По проблема работят швейцарски инженери, които създадоха робот, който разпознава плевелите безпогрешно.

Още от Фермер
270
0

При влошаване на времето, градинарите може да не успеят да засадят всичките дръвчета, които са купили. Когато се налага да се се изчака до по-хубаво време след няколко дни, или дори чак до пролетта,

594
0

В пчеларската практика има много пчеларски "митове и легенди", твърдят американците Ед и Дии Ласби, пише beesnatural.com.  Биха искали да озаглавят тази статия по този начин,

2520
0

 За лечение се използва пресен сок от алое. При престояване той губи лечебните си свойства. Концентрацията на биологично активни вещества в сока се увеличава чуствително,

3744
0

Запознайте се със Зелда - котката, на която й омръзна да обяснява, че не е изплашена, а просто очите й са такива. Зелда се появява в живота на Мат Тагиоф през 2014 г., когато той я осиновява от приют.

1566
0

В Норвегия традиционни са семейните ферми. В тази северноевропейска държава има много интересна форма на управление на дребните млечни и месодайни ферми.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Вкусът на месец декември за мен е в постните гозби, които приготвяме за Бъдни вечер”, казва водещата от Би Ти Ви Нели Хаджийска. Тя и съпругът ѝ всяка година приготвят нечетен брой ястия, които слагат на празничната трапеза. Задължително процесът на готвене е съпътстван с добро настроение и любов. “От там стартирата празничната атмосфера.

Откритото мъртво 8-годишно момиче е било със залепена с тиксо уста. Това е мълвата, която се носи в Момчилград. От полицията и от прокуратурата отказват каквато и да било информация по случая. Момиченцето живеело в апартамент в центъра на града с майка си, която работела на смени в местно предприятие.

Може ли за първи път в историята на формата у нас да победи група За първи път в историята на “Х Фактор” в България група стига до финал. Елия Тодорова, Никол Канева, Валентина Никова и Елеонора Иванова, или 4Magic от отбора на Любо Киров, ще се изправят срещу Йоана Димитрова и Ева Пармакова от тима на Станислава Армутлиева на спектакъла утре.

Отговор:От всички органични торове най-качествен е лумбрикомпостът, но е и най-скъп и трудно достъпен за хоби фермерите. Самата технология – преработка на почва, торф, компост, оборски тор, кухненски и...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.