Ранна пролет

Засаждане рози (без контейнер).

В топлото време, можете да бъдат премахнати смърчовите клони, с които сте покрили розите през миналата късна есен. Отринете ги, ако сте ги заривали, и изправете розовите храсти. Направете първата пролетна резитба. Тя е желателна за всички видове рози освен увивните и храстите, които са с много кратък период на цъфтеж. Ако е необходимо, прави се и подмладяваща резитба. Може да поставите подпори за по-големите растения. Напръскайте с препарат срещу презимувалите вредители.

Края на пролетта

Засадате всички рози, както и растенията-съседи в цветната леха. Край на пролетната резитба - формираща и подмладяваща. Първо подхранване с органични торове или такива специално за рози. Новозасадените рози не се подхранват. Следете за появата на листни въшки и гъсеници.

В началото на лятото

Засадате розите в контейнери. Редовно подхранвайте и незабравяйте да проверявате растенията за признаци на гъбични заболявания. Ако забележите такива, веднага пръскайте и не забравяйте, че опасността се увеличава при облачно време. Отново внесете органични или специални за рози торове. Окопайте и мулчирайте около храстите.

Средата и края на лятото

В този период се оформят и привързват катерливите рози. Силно обраслите храсти се прореждат, увехналите цветове се отстраняват. Сега е моментът за размножаване на розите чрез резници или присаждане на пъпка. През август за подсилване на растението допълнително се внася калий, следи се за признаци на недостиг на други елементи. Внасят се течни или гранулирани торове ако е необходимо.

Есен

При мека есен можете да засадите рози от всякакъв вид. За да предпазите младите растения от ранни слани, не забравяйте да ги загърнете с пръст. Съберете и унищожете падналите листа. Катерливите рози ги свалете от подпорите и покрийте на земята с хващави клони или с друг материал. Саксиите и кашпите поставете върху поставки и добре завийте или ги пренесете в избата за през зимата.

Късна есен - началото на зимата

Разхвърляйте компост и угнил тор, съберете подпорите. Подгответе почвата за следващия сезон: към леките почви добавете натрошена глина, а при тежките - пясък и оборска тор. Розите в саксии в мазето се поливат със студена вода.

Често допускани грешки при отглеждането на рози

Дворът на вилата не трябва да е само овошки и лехи със зеленчуци. В него трябва да има и кътче с ухаещи цветя, сред които розите заемат “царското място”. Розовите храсти са гордост за всеки притежател.

Не винаги тези прелестни създания цъфтят добре, понякога боледуват или направо изсъхват. Защо се случва това? Ето няколко грешки, които се допускат при отглеждането на розите:

Неправилен избор на мястото за засаждане

За да се отгледа здрав и обилно цъфтящ розов храст, трябва да знаем къде растението ще се чувства комфортно. Кои са основните изисквания, които не трябва да забравяме? Розите са:

Светлолюбиви - светлината оказва въздействие върху височината, броя на цветовете и устойчивостта към гъбични заболявания. Колкото са по-на светло, толкова по-добре за тях.

Топлолюбиви - при недостатъчна топлина се забавя натрупването на хранителни вещества, необходими за нормалното развитие.

Не обичат прекалена влага. Ако корените на розата престоят дълго в прекомерно влажна почва, растението може да загине заради недостиг на кислород. През зимата мократа почва се охлажда силно и растението може да замръзне.

Предпочитат неутралните почви. В тях по-лесно усвояват хранителните вещества.

Не трябвя дя се засаждат под дървета. Ако вашата роза расте в сянката на дърветата, не очаквайте да цъфне. Те се конкурират за влагата и хранителните вещества, а заради сянката стъблата на розата се удължават и стават тънки.

Неправилно засаждане на присадените рози

Мястото на присаждане трябва да попадне на дълбочина 3-5 см. Едва тогава розата е правилно засадена. Това е слабо звено, на което трябва да се обърне особено внимание.

При пясъчна почва се засажда по-дълбоко, а при глинена - по-плитко. При засаждането на катерлива роза мястото на присаждане трябва да е по-надълбоко - примерно на 10 см.

Неправилна лятна резитба

Лятната резитба на розите е важен елемент от грижата за тях. Трябва да се спазват някои основни изисквания:

Увехналите цветове трябва да се отстраняват. След като прецъфтят цветовете, природата подава сигнал на растението, че си е изпълнило “мисията”. То започва да образува плодове и да се подготвя за зимата. Но ние искаме розата да цъфти - ето защо цветовете трябва да се отстраняват преди да са увехнали. Това ще стимулира розата за нов цъфтеж.

Издънките без цвят не трябва да остават без внимание. Те трябва да се режат. Така ще се активизира цъфтежът.

Повърхностно поливане

Розите не трябва да усещат недостиг на вода. Когато се поливат повърхностно, водата прониква само в горния слой на почвата и влагата не достига до корените. Как да поливаме?

Добре е непосредствено преди поливането да се изкопае около корените дупка на дълбочина 12-15 см., в която водата да се налива непрекъснато. След като попие, дупката се засипва (не е лошо и да се мулчира).

По време на активния цъфтеж розите да се поливат веднъж на 7-10 дни, а при сухо горещо време - през 3-5 дни. Еднократната норма за поливане е 10-15 литра на храст в зависимост от големината. Най-добре е поливането да се извършва вечерно време, а не в горещините.

В началото на есента поливането се намалява. Изключение се прави само за тези сортове, които продължават активно да цъфтят.

Неправилно торене

Неопитните градинари се стараят по време на цъфтеж колкото се може повече да подхранват розите и по този начин правят огромна грешка. Невинаги подхранването е добро за растението:

Комплексен тор, включващ азот, калий и фосфор в равни пропорции, е добре да бъде внесен рано напролет. По време на цъфтеж само ще навреди на растението.

Последното наторяване се прави към средата на септември.

В периода на цъфтеж е добре да се спре подхранването.

Неправилна подготовка на розите за зимата

При подготовката на розите за зимните студове също се допуснат грешки:

Есенно наторяване с азотни торове - азотът стимулира растежа на новите издънки, които няма да успеят да израснат и през зимата ще измръзнат.

Оставят се листа на стъблата - върху листата могат да се укрият ларви на различни вредители или болестотворни спори и по този начин да презимуват и на следващата година да унищожат храста.

Ранно зазимяване - преждевременното затрупване кара растенията да покълват. Покрийте розите при трайни студове.

Прекалено изрязване на издънките - добре е да се прави рано напролет, когато става ясно кои са оцелели през зимата.

Ако се избегнат всички тези грешки, можете да отгледате прекрасни здрави розови храсти, които да ви радват с цветовете и аромата си.