Топлото време е предпоставка и за вредители

Петя Григорова агрометеоролог при НИМХ - БАН

Падналите валежи през третото десетдневие на май бяха неравномерно разпределени. На много места в Северна България те надвишиха 40-50 л/кв.м - Плевен-106 л/кв.м, Велико Търново-73 л/кв.м, Свищов-68 л/кв.м, Враца-57 л/кв.м, Русе-51 л/кв.м, Силистра-48 л/кв.м, Ловеч-41 л/кв.м, и доведоха до съществено подобряване на почвените влагозапаси в 50 и 100 сm слой.

В някои райони на Североизточна (Царев брод, Главиница), Южна и Югоизточна България (Кърджали, Елхово, Карнобат) падналите валежи са до 10 л/кв.м.

В тези райони почвените влагозапаси остават незадоволителни - под 65-70% от пределната полска влагоемност.

През повечето дни от предстоящия седемдневен период земеделските култури ще се развиват с ускорени темпове при температури около и над нормите.

При пшеницата и ечемика ще протича млечна зрялост, а ечемика в Южна България и полските райони ще встъпи във восъчна зрялост.

При слънчогледа, засят в агротехнически срок, ще се наблюдава образуване на съцветие, а при царевицата продължава листообразуването.

При лозата ще се наблюдава начало на цъфтеж (Сандански, Карнобат) - фаза критична за заразяване от мана и оидиум.

При овошките, незасегнати от късните пролетни слани и градушки, продължава наедряването на завръзите.

Очакваното неустойчиво време с чести превалявания през повечето дни ще поддържа благоприятни условията за развитието на гъбни болести - мана по лозата, мани по зеленчуковите култури (мана по лука, мана по картофи и домати), фузариоза по класовете на пшеницата и ечемика, струпясване при семковите овощни видове, късно кафяво гниене при костилковите овощни видове.

Прогнозираното повишение на температурите ще бъде предпоставка за увеличение на вредоносната дейност от червен овощен акар и листни въшки при овощните. При зимните житни се очаква увеличение на повредите, причинени от пшеничен трипс.

Продължават наблюденията и при необходимост да се третира срещу ларвите на вредната житна дървеница, които нанасят повреди по зърната на пшеницата и ечемика във фазите млечна и восъчна зрялост.

При доматите от съществено значение е провеждането на комбинирано третиране срещу листните въшки и картофената мана.

През периода остава вероятността от градушки. За предотвратяване на неблагоприятните последици от тях е необходимо своевременно третиране на овощните дръвчета и лозите с медсъдържащи продукти за по-бързо зарастване на раните и за ограничаване на вторични зарази.