Какво му пречи да е по-масово, как да се ускори тенденцията?

Отговорите на форум във вторник, 6 юни

Роботи вече доят крави и управляват различни машини във фермите по света. Фермерите все повече се насочват към новите тенденции в аграрните технологии, защото това ги прави по-конкурентни и им дава по-широк хоризонт за развитие. В земеделието нововъведенията стават все по-сложни - сензорна технология, обработка на данни, управление и прогнозиране по модели ...

Бъдещето на агросектора със сигурност е в интелигентното стопанство, което чрез високотехнологични решения намалява разходите, увеличава добивите, повишава качеството на реколтата, щади земята, пази природата и осигурява безопасност на труда и устойчивост на доходите на фермерите и техните семейства.

Интелигентно земеделие вече се среща и у нас. Доколко обаче то е прохождащо или става тенденция?! Каква е връзката му с иновациите? Можем ли да ускорим развитието му и как?

Отговори на тези въпроси ще търсим в дискусията по време на форума „Новите технологии в земеделието“ - третият от от Националната кампания на вестник „24 часа“ и списание .BG / Иноватор.bg „ Новата BG икономика” за подкрепа на българския бизнес., а към организаторите този път се присъединява и най-авторитетният седмичник за агробизнес „Български фермер“.
Форумът ще се състои на 6 юни от 11 часа в зала „Киото“ на столичния хотел „Маринела“ с подкрепата на BASF, DHL, METRO и „Географика“.

Министърът на земеделието храните и горите Румен Порожанов, представители на браншови организации в агросектора, институти и университети, агробизнесмени, търговци на техника ще обсъждат:

Какви политики биха насърчили въвеждането на нови технологии в агросектора, които да ускорят растежа в следващите 5 години.

Какви са основните проблеми на бизнеса при въвеждането на нови технологии в съответния сектор.

Какви са начините и схемите за финансиране на иновациите.

Какво е нужно да се промени в образованието и науката, за да отговарят те на изискванията на агробизнеса.