Черница, която се отглежда в саксия и градина, вдъхновена от Малта, са сред победителите в тазгодишното RHS Chelsea Flower Show.
То се смята за най-престижното световно събитие в областта на градинарството. Не само защото от 1862 година се организира от британското Кралско градинарско общество, а и защото е прието, че задава тенденциите за следващата година в областта на градинарството и ладшафтната архитектура. Затова се раздават награди в различни категории.

За най-добра градина на шоуто бе определена M & G, направена от Джеймс Бейсън. Авторът се вдъхновил от изоставените кариери в Малта и е засегнал въпроса за уязвимостта на ландшафта. Затова градината му представлява композиция, в която варовиковите блокове с различни размери се преплитат с много видове растения, включително вечнозелени. Главният акцент в тази градина е храстовидното дърво Рожков, което е особено характерно за средиземноморските страни.

В категорията "Най-добра свежа градина" първото място е за City Living на Кейт Гулд. Авторката показва как според нея трябва да се организират малки градини в градски условия, включително на тераса в жилищен блок.

"Най-добра занаятчийска градина" стана пространството Walker's Wharf Garden, в което е показано как изоставена промишлена площадка се превръща в спокойно място за почивка.

Тази година за растение №1 на шоуто бе определена черницата джудже Charlotte Russe. Тя може да се отглежда в саксия за разлика от оригиналните дървета, които остигнат височина от 10 - 15 м. Charlotte Russe дава плодове от средата на лятото до септември още от първата година на отглеждането си.

Специалистите обобщават, че през 2018 година на мода в градинарството ще са мъхът, лилавите и сините лупини, борчетата и растенията в саксии. А в Челси имаше много примери, защото 500 вида растения от цял свят бяха показани в Големия павилион с площ 12 000 км.

По традиция посещенията на шоуто са само с предварителна заявка за покупка на билети и броят на хората е ограничен до около 160 000 за 5-те дни. Но тези, които влязат, се наслажават на специални преживявания, включително консумацията на гурме храни с цветя. Но най-голямата традиция, която бе спазена и тази година, е че шоуто се посещава от членовете на кралското семейство.
Снимки www.rhs.org.uk

City Living на Кейт Гулд
City Living на Кейт Гулд
Най-добра занаятчийска градина
Най-добра занаятчийска градина
Растение №1 е черницата джудже Charlotte Russe
Растение №1 е черницата джудже Charlotte Russe