Киви е растение на субтропичния климат, но има огромни адаптационни възможности и вирее у нас.
Кои наши райони обича най-много питаха ни любители, проявили силен интерес към материала, който публикувахме в брой 37.
Най-добрите места за растението в нашата страна са преди всичко районите около Черно море, по поречието на Струма, под яките на планините и други некотловинни места. Трябва да знаете, че то вирее на надморска височина до 500-600 метра а при дворното отглеждане в България вече са постигнати много добри резултати, когато кивито е вдигнато на асмалък. Пролетта е най-подходящото време за засаждане.
Това става с голям успех от разсад, отгледан в саксии, разказа ни дългогодишен производител.
Какво още знаем от специалиста:
За всяко растение да се осигурява най-малко 1 кв. метра площ, която се наторява с 10-15 кг добре угнил оборски тор, 200-250 г суперфосфат и калиев тор и се обръща с права лопата.
За засаждането да се прави ямка с размери 40/40/40 см.
Растението да се засажда на такава дълбочина, на каквато е било в саксията и в началото да се полива обилно.
При по-ранните засаждания - февруари-март, да се покрива с купчина пръст от 10-15 см, която се премахва в края на март.
Когато разсадът е с листа, засаждането се извършва в първите дни на април, а дотогава се държи в светли, неотопляеми помещения - полива се през 3-4 дни и постепенно се закалява, за да порасне повече от 20-30 см.
Разстоянието на засаждане в двора е добре да е през 3 метра, като се осигуряват по 10-12 кв. м. площ на асмалъка за едно растение.
Резитбата не е трудна
Кивито се подхранва 3-4 пъти с по 25-30 г азотен тор до средата на лятото и редовно се почистват колтуците.
Целта е да се получи прираст 2-2,5 метра, за да достигне до асмълъка.
И на втората година грижите са почти същите, а при нормално развитие растенията дават 2-4 разклонения върху асмалъка.
През третата година се прави резитба
Тя е за формиране, като се оставят 1-4 пъпки според развитието.
През следващите години се извършва резитба, вече за плододаване.
Като при други видове тя може да е къса, дълга или смесена.
При късата клонките, които са дали плод се режат на 25-30 см, като се остават 2 пъпки след последния плод.
При дългата се оставят пръчки до 120-150 см.
При смесената се прави комбинация от двете.
Но трябва да се знае, че при слаборастящите растения се препоръчва късата, а при буйно растящите - смесената и дългата резитба.
Правилото за плододаване е едно
То гласи да се оставят пръчките, израсли върху двегодишна дървесина, които са дали плод.
Лакомците и слабите пръчки да се премахват.
Резитбите се извършват през месец март, но през май и юни трябва да се направи филизене с което да се премахват слабите и безплодни леторасти. Плодните се скъсяват на 10-12 листа.
Не се напада от болести и неприятели
Голямата плодовитост на киви и фактът, че не се напада от болести и неприятели, е много привлекателен момент за много любители на витаминозния плод.
Мнозина от тях вече получават до 100 кг от едно растение, които са с изразително висока биологична стойност - до 350-400 мг витамин С.
Това прави актинидията първенец сред овощните видове за всеки двор.
Стопаните, които го отглеждат, потвърждават, че засега не са наблюдавани нападения от болести и инсекти, затова и на този етап не се пръска.
Коментари