Днес от Комисията по земеделие и храни в 44-то Народно събрание проведохме работна среща с делегация от Комисията по прехрана и земеделие към германския Бундестаг, на която присъства и Детлеф Лингеман, посланик на Федерална република Германия в България. Това сподели на фейсбук страницата си Десислава Танева, шеф на земеделската комисия в парламента.

Според нея основна тема на срещата е била новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Колегите от германския Бундестаг споделили, че са все още далеч от национален консенсус за позиция на страната им в дебата за новата ОСП след 2020 г.

Най-горещите теми при тях били получаването на голямата част от субсидиите от малко на брой големи фермери - 80% от субсидиите при 20% от фермерите, информирали немските парламентаристи. Държавата ще настоява за опростяването на ОСП и за включването на нови критерии за екологично земеделие за получаване на субсидии, както и за прехвърляне на 15% от директните плащания към втори стълб - селски райони.

Българските представители са информирали, че при нас дебатът сред неправителствения сектор е стартирал и очакваме през есента браншът да се консолидира в единна позиция. Темите, по които има и сега съгласие у нас са

запазване на директните плащания и обвързаната подкрепа

Посочихме, че България е една от шестте страни, които преди три години се възползва от възможността, която ни даде сегашната ОСП и въведе таван на плащанията на едно стопанства, казва Танева. Тя допълва, че при схемите за обвързана подкрепа сме оценили икономията на разходите от мащаба на стопанството и сме въвели принципа на преразпределителното плащане и модулираната ставка.