Всеки знае, че в горещите дни жегата е задушаваща. А сега си представете какво им е на растенията в парника? Макар че краставиците, пиперът и доматите са топлолюбиви култури, те също се задъхват, когато живакът се покачи над 30 градуса.

Съвет 1 – След като полеете растенията, насочете водната струя към стените и тавана, намокрете добре и проходите. Така зеленчуците ви ще се чувстват много по-добре.

Съвет 2 – Не е достатъчно да отворите прозорчето. Аз лично оставям отворена вратата, като покривам отвора със старо тънко перде или марля. През този сезон течението не е толкова страшно даже за краставиците. И макар, че не всички агрономи са съгласни, аз мисля, че е по-добре малко течение, отколкото жега.

Най-добре е да поливате вечер, когато температурата е по-поносима. Ако не можете да го направите, отидете на следващата сутрин рано и полейте тогава лехите. Това трябва да стане не по-късно от 10 часа. Ако поливате в горещото време, водата, която е попаднала върху листата, може да предизвика изгаряния.

Ако се налага да пресаждате или садите (например ново цвете -б.р.), е най-добре да го сторите вечерта и задължително поставете растението на полусянка. Иначе яркото слънце може да погуби неукрепналото растение.