Не допускайте до разплод екземпляри с неправилно подредени зъби. Всички новородени, но генетично увредени зайчета, трябва да се бракуват. Допустимо е дори да бракувате новородени с неприемливи петна особено ако развъждате определени породи и трябва да спазите тяхната специфична окраска. Към двуседмична възраст се разбира кои от малките не са с характерната окраска на всяка порода. Разбира се, най-често такива проблеми имат малка част от зайцевъдите, защото е твърде малък процентът на тези, които се занимават със селектиране на определени породни линии зайци.

Една от най-често отглежданата порода зайци за месо е Белгийският великан. Отделни индивиди от породата Белгийски великан могат да достигнат 10-12 кг жива маса. Тази порода е една от най-старите и дори има големи заслуги за подобряването на световното зайцевъдство.

Какви са породните й характеристики: Белгийският великан има дълго, широко и добре замускулено тяло. Главата е голяма, широка и грубовата особено при мъжките зайци. Ушите са дълги 15-18 см, широки, плътни и изправени. Шията е средно дълга и също добре замускулена. При възрастните женски животни в долната част се образува добре развита кожна гънка (гердан). Когато герданът е прекомерно развит, смята се за екстериорен недостатък, който трябва да се отстрани при селекцията. Гърдите са широки и дълбоки. Гърбът е равен или изпъкнал към поясницата и крупата. Задната част на зайците е масивна, добре развита и замускулена. Дължината на тялото при възрастните зайци е средно 70 см, но в отделни случаи може да достигне и 100 см.

Средната жива маса е 6-7 кг, като отделни индивиди могат да достигнат 10-12 кг. Зайкините имат добра плодовитост и раждат средно 6-8, а в много случаи до 8-10 зайчета.

Малките растат интензивно и на един месец достигат 700 грама, а на два – 1700 грама. На 4 месеца тежат 2800 грама. Установено е, че зайците, заклани на 2-3-месечна възраст имат нисък кланичен рандеман и незадоволително съотношение между месо и костите. Тези показатели се подобряват, след като зайците навършат 6-месечна възраст.

Важно!Белгийските великани са къснозрели и стават годни за разплод едва след 8-10-месечна възраст.