Биотинът или витамин H е водноразтворим витамин от В-групата. Той притежава висока активност и играе важна роля в много обменни процеси в организма.
Дълго време се смяташе, че дневната потребност от биотин при кравите се попълва за сметка на неговото образуване в резултат огт дейността на търбуховата микрофлора. Но при това често не се взема предвид, че по време на определени технологични периоди (бременност, сухостоен) дейността на търбуховата микрофлора е потисната и не може да осигури в достатъчна степен потребността от синтезирани витамини.
Изследвания доказват целесъобразността от допълнително включване на биотин в дажбата на високопродуктивните крави и в лактационния период.
Това е важно и за животни, чиято дажба съдържа високо количество концентрати. Доказано е, что увеличението на техния обем води до намаляване равнището на синтез на биотин от търбуховата микрофлора.
Също така естественият синтез на биотин намалява при включване в хранителната дажба на различни енергийни фуражни добавки.
Тъй като биотинът е незаменим елемент от процесите на синтез на колаген и кератин, на първо място недостигът му се отразява на състоянието на копитата на животните, предизвиквайки редица заболявания, водещи до куцота и дори до бракуване на животните.
Освен това биотинът участва в много метаболитни процеси, непосредствено свързани със синтеза на мляко. Като един от основните коферементи в мастната и енергийната обмяна, биотинът участва в гликогенезата и в по-нататъшното поддържане на нормално равнище на глюкоза.
А процесът на гликогенезата е най-важният за организма на едрия рогат добитък, доколкото с фуража постъпва малко глюкоза, а недостигът й в кръвта може да доведе до сериозни метаболитни нарушения на фона на недостиг на енергия.
Освен енергийната си роля глюкозата в млечната жлеза се преобразува в лактоза, от чието количество пряко зависи обема изработвано мляко. За получаването на 1 кг мляко са необходими не по-малко от 70 г глюкоза.
Изследвания показват, че допълнителното даване на биотин - 20 мг на глава дневно, увеличава изработването на мляко с 1,5-2 кг, като при това суровината е с повишено съдържание на белтък.