От какво трябва да я предпазите?

Какви са основните опасности, които дебнат градската домашна котка, която летува на вилата?

Опасни паразити - бълхи, акари и глисти, дебнат котката. Затова котката трябва да е ваксинирана и обезпаразитена

Противопаразитната каишка може да се закачи на оградата или на някой храст и котката да не може да се откачи. Затова по-добре да изберете друг начин на предпазване от паразити.

Отровни растения - момина сълза, лиилии, нарциси и много други красиви цветя и растения, чийто вкус котката може да реши да опита. Трябва да знаете, че някои от котките, които не са излизали навън, имат притъпени инстинкти за "разпознаване" на отровни растения затова в градината ви не трябва да има такива.

Химични торове и препарати, които се употребяват в зеленчуковата или овощната градина.

Гризачи. Мишките и плъховете също може да са опасни за опашатите виладжии, тъй като може да са преносители на опасни заболявания, включително и на бяс. Да не говорим за гризачи, които са погълнали отрова но все още не загинали от нея. Те имат забавени движения и котката много лесно може да ги хване.

Ужилвания от оси/пчели и ухапвания от змии. Ако котката реши да разтури гнездо на оси, тя със сигурност ще има проблеми. Но най-опасно е змийското ухапване. Негови признаци са силен оток на мястото на ухапването, затруднено дишане. От това колко бързо ще откарате ухапаното животно във ветеринарен кабинет за помощ зависи дали ще спасите живота му.

Много важно е котката ви да е кастрирана, тъй като няма как да я предпазите на вилата от контакти с други животни.

В градината ви не трябва да има отровни растения
В градината ви не трябва да има отровни растения
Ваксинираната и кастрирана градска котка летува безпроблемно на вилата
Ваксинираната и кастрирана градска котка летува безпроблемно на вилата