Някои са със сравнително ниски стъбла, които се разклоняват усилено

Така те покриват почвата като плътен килим и създават неповторима гледка. Подходящи са не само за бордюри, а и за зацветяване на алпинеуми.

Благодарение на устойчивостта им на суша, те са красиви по всяко време на годината и на най-неподходящи за други цветя места.

Перестият карамфил достига 30 см

Най-разпространен е видът перест карамфил (Dianthus plumarius). Това са многогодишни зимоустойчиви растения, които произхождат от Югозападна Европа. На височина стъблата достигат 25-30 см. Листата са дълги до 6 см и широки до 5 мм. Цветовете са сравнително дребни - 2-3 см, но изобилно покриват целите рестения. Цъфти през май-юни. Много красиви сортове са Mrs Sinkins - с бели цветове, Exelsior с червени и Emi Pare с розови.

Почвата трябва да е лека, варовита, но плодородна. Растенията се развиват добре при редовно умерено поливане. Понасят периодично засушаване. Прекомерната влага обаче се отразява неблагоприятно.

Ако през студена зима в почвата има излишна вода, това може да доведе до загиване на растенията. Размножава се както чрез семена, така и чрез разделяне на туфата. Разстоянията на които се разсажда са 20 х 20 см.

ОЩЕ РАЗНОВИДНОСТИ ...

Делтоидният карамфил е около 20 см

От Европа произхожда и делтоидният карамфил (D. deltoides). Цени се като почвопокривно растение, което достига 15-25 см височина. Цветовете са дребни, но плътно покриват растенията и листата почти не се виждат. Има бели, розови и червени сортове. Цъфтежът продължава от юни до септември. Растенията се развиват добре на слънчеви места. Не понасят засенчване.

Делтоидният карамфил се размножава както чрез семена, така и чрез разделяне на туфата. Разстоянията за засаждане са 10 х 10 см. Имайте предвид, че растенията се самозасяват. При това до такава степен посевът може да се сгъсти, че те много да издребнеят, затова периодично прореждайте.

Алпийски или китайски

Един от най-ниските видове карамфил, достигащ едва 10 см височина е D. alpinus, произхождащ от Алпите. Многобройните цветове обаче са сравнително едри - 2,5-4 см в диаметър. Килимът, който образуват по време на цъфтежа от май до август е приказно красив. Цветовете най-често са пастелно розови, с по-тъмна кръгова чертичка и много светло око в средата. Това е прекрасен вид за зацветяване на алпинеуми, защото е силно устойчив на суша.

За разнообразяване на асортимента, може да ползвате и китайския карамфил (D.chinensis). Произхожда от Източна Азия. На височина растенията достигат 25 см. Съществуват много хибриди с едри до 4 см в диаметър цветове. Те са прости, и с насечени краища на венчелистчетата, което им придава особена прелест. Растенията се отглеждат като едногодишни и са отличен материал за оформяне на бордюри.

Почвата да е лека, песъчлива с алкална реакция. Предпочита слънчеви места. Семената трябва да се засяват през март. Разсадът е готов за разсаждане през май. Цъфтежът продължава от юли до октомври.