Борбата с листни въшки, трипси, акари по овощните, зеленчуковите и цветни култури може да се извършва, като се използва надземната част на зърнеш. Събира се в началото на цъфтежа от май до август. 0,5 кг ситно нарязана надземна маса или 250 г семена да се накиснат в 5 л хладка вода с температура около 25 С. След като престои 24 часа, се прецежда. Използва се и отвара от 0,5 кг суха нарязана надземна маса, залята с 5 л вода, която се вари 30-40 минути. След изстиването й, се прецежда. И при двата начина се добавят се 8-10 мл течен сапун и се пръска през интервал от 6-7 дни.

Срещу оранжерийни неприятели може да се приложи сушен цвят от лайка. Използва се за опушване в доза 6 г/куб.м.

Ефикасна срещу подвижните форми на червения овощен акар е настойката от бял синап. Приготвя се от 5-6 кг ситно нарязани растения, които се заливат с 10 л вода. Оставят се да престоят 3 дни. Прецежда се и се прибавят 8-10 мл течен сапун за по-добър ефект. Използва се през 6-7 дни.

Накисват се 2 кг зелена маса от доматени растения в 20 л вода за 6-7 часа. След това се вари на слаб огън около 3 часа. Отварата се прецежда, разрежда се с вода 1:2 и се добавят 20 мл течен сапун или друг прилепител. Действа срещу зелевата нощенка, ливадната пеперуда по зелето и други.

Срещу голи охлюви, листни въшки, листни бълхи, трипс, гъсеници, акари, плодови червеи и други се използват лютиви сортове пипер. 500 г свежи или 250 г изсушени чушки се нарязват и варят 1 час в 5 л вода. След варенето продължават да киснат още 2 денонощия в добре затворен стъклен или емайлиран съд. Размекнатите чушки се намачкват добре, изстискват се и отварата се прецежда. Концентратът се налива в тъмна бутилка и се поставя на хладно и тъмно място. Цветните култури се пръскат със 125 мл от концентрата, разреден с 10 л вода и смесен с 10 мл течен сапун.