За разпознаване - листата на сорта са средно големи, триделни, слабо нарязани и гладки, а отдолу слабо четинест.

Гроздът е средно голям - 14 на 8 см., цилиндрично-коничен, сбит или полусбит, с тегло от 150 до 160 грама.

Зърното е дребно - 13 на 12 см, почти сферично, с тегло от 1.6 до 1.8 грама. Кожицата е тънка, жилава, тъмносиня, с обилен восъчен налеп. Консистенцията - сочна. Вкусът - хармоничен.

Кратка агротехническа характеристика

Сторгозия е къснозреещ червен винен сорт. Гроздето узрява през първата половина на октомври.

Лозите са със силен растеж, с редовна висока родовитост и добив.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж.

Практически устоява на мана, оидиум и сиво гниене

Когато годините са благоприятни за заболявания, е желателно да се направят само две пръскания.

Лозите имат повишена устойчивост и на ниски зимни температури и висока възстановителна способност. Затова сортът може да се отглежда при различни стъблени формировки.

Поради високата родовитост натоварването на лоза трябва да бъде около 20 - 30 зимни очи, тогава се получават 4 - 5 кг грозде лозница.

Сторгозия е типично винен, но го предпочитат и любители.

Гроздето му натрупва от 22 до 24% захари, а в топла и продължителна есен и до 25-26%.

Киселините му са в границите от 7-9 грама.

Получават се вина с интензивно червен и свеж цвят

Техен плюс е, че имат и приятен плодов аромат, плътни и екстрактивни са.

Гроздето е подходящо за обикновени червени вина, но в години, когато натрупва много захари, могат да се произвеждат и висококачествени десертни.