Към кои растения да се насочим, ако решим да си осигурим по-едро десертно грозде

При лозите в двора, които са рязани по системата Гюйо, трябва да се колцува плодната пръчка. Това се прави след извивката.

Над отреза трябва да се оставят не повече от 4-5 грозда.

Видно е, че с колцуване се ускорява узряването само на една част от гроздето

Ако се постъпи така, че над пръстена, който се прави останат почти всички гроздове на лозата, то тогава резултатите са незадоволителни и близки до нула.

Съвет за любителите:

Не бива да се колцуват всички лози и асми.

При слабите не се получава желаният ефект.

За целта са подходящи само силните растения.

Резултатите стават много по-добри, когато колцуването се комбинира с прореждане на зърната в гроздовете.

В близък план един пръстен трябва да изглежда схематично така
В близък план един пръстен трябва да изглежда схематично така