Вторият дебат "ОСП след 2020 г. - Изборът на България" ще се проведе на 21 септември. Алън Матюс от ЕС, най-големите професионалисти в областта на общата аграрна политика ще е от лекторите на форума, съобщиха от Института за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро, който проведоха първия успешен дебат в Пловдив на 18 май т.г.

Като резултат от първата дискусия се е родила идеята за публично национално обсъждане по темата за бъдещето на земеделието и развитието на селските райони.

Всеки заинтересован и ангажиран с проблема може да изрази своето мнение, отговаряйки на кратък въпросник, публикуван на www.bcap.bg.

За разлика от обсъждането на Европейската комисия, което вече приключи, този въпросник ще има за цел да подпомогне процес, чрез който всички граждани на България могат да изкажат мнение.

Особено, ако имат досег със сектор земеделие и респективно с Общата селскостопанска политика на ЕС. Да не говорим за браншовите организации, чиято визия ще бъде най-важна.

Именно чрез въпросника те ще могат да формулират и легитимират предложенията си и така да помогнат на МЗХГ за вземане на решения, заяви Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации.

Формирането на националната позицияе от голямо значение и за фермерите, и за държавната администрация, допълни тя.

Дебатите продължават, и то със силно международно участие и на най-високо ниво на експертиза, а въпросникът ще гарантира максимална обективност и прозрачност на процеса, заяви и Николай Вълканов от ИнтелиАгро. Според него най-влиятелният анализатор по темата ОСП в ЕС Алън Матюс за първи път ще гостува у нас специално за събитието.