В японската префектура Мие стартира проект, който има за цел да отговори на повишеното търсене на прочутото в цял свят мраморно говеждо месо Wagyu, съобщава The Asahi Shimbu.
Префектура Мие е основният район на производство на Matsusaka говеда, от които се получава най-скъпото японско мраморирано месо, известно под общото наименование Wagyu.
В рамките на проекта от месодайните говеда Wagyu ще бъдат вземани яйцеклетки и сперматозоиди. Те ще бъдат давани на говедовъди от Хокайдо с млечни Холщайн крави, които ще бъдат използвани като сурогатни майки. Целта е да се износят около 10000 оплодени яйцеклетки.
Това се налага, тъй като се наблюдава намаление на родените месодайни телета. Причините за това е застаряването на фермерите, които се отказват да отглеждат женски разплодни животни.
Статистическите данни сочат 20-процентен спад на търгуваните угоени телета в Япония.
Коментари