През първите три месеца на 2017 г. европейският експорт на всички продукти  от свинско месо (включително субпродукти) в трети страни се увеличил с 5 % в сравнение с аналогичния период миналата година, сочат последните данни на Еврокомисията.
Увеличеното търсене на свинско месо от Хонконг (+ 12%), Япония (+9%) и Южна Корея (+38%) компенсира намалението на годишните обеми, доставяни в Китай (-3%).
По-големите доставки на прясно/замразено свинско месо са основна движеща сила на общото увеличение на цялото свинско месо, произвеждано в ЕС. Експортните партиди свинско месо са с 9% по-високи, отколкото през първите три месеца на 2016 г., при това обемите както в Хонконг, така и в Южна Корея са се увеличили с около една трета тази година.
Износът за САЩ също се е увеличил с на 13%, а в Япония - със скромните 4 процента. От друга страна доставките в Китай са намалели с 2 процента в сравнение с отчетния период на миналата година. Освен това на износа на субпродукти е повлияло намаленото търсене в Китай (-4 процента), и във Филипините (-14 процента).
Позитивните промени в търговията говорят за това, че износът се превръща във все по-важна част от пазара на свинско месо в ЕС. Същевременно се очаква силното експортно търсене да повиши изкупните цени на свинете в ЕС.