Демонстрационният ден бе на тема „Превантивни дейности в млечното говедовъдство“ съгласно Програмата на Областната експертна комисия по животновъдство, Бургас. Той се проведе във кравефермата на Танчо Енев, гр. Карнобат. Енев е най-добър говедовод за 2016 г. в Бургаска област.

На 12 май 2017 г., съгласно Програмата на Областна експертна комисия по животновъдство Бургас, във кравефермата на Танчо Енев, гр. Карнобат, съвместно с Национален център за професионално обучение и компетентност „Америка за България“-Тракийски университет - Стара Загора, се проведе Демонстрационен ден на тема „Превантивни дейности в млечното говедовъдство“. Поканени бяха и присъстваха 15 говедовъди от Бургаски регион.
Демонстрационния ден се проведе на два етапа както следва:

1) Диагностика на копитните заболявания в говедовъдни ферми.
Демонстрация: доц. Тончо Пенев - Национален център за професионално обучение и компетентност „Америка за България“-Тракийски Университет гр. Стара Загора
Говедовъдите от Област Бургас отблизо се запознаха с необходимостта от превенция на болестите по копитата на кравите и поддържане на доброто им състояние като залог за здраве и висока продуктивност. Видяха, че само онези крави, които в буквалния смисъл стоят уверено на краката си, могат да имат висока продуктивност. При заболявания на копитата или краката животното изпитва болка. Това на свой ред се отразява на двигателната активност. Наблюденията показват, че кравите, които нямат проблеми с копитата, всекидневно изразходват 40 минути повече за хранене, отколкото имащите копитни проблеми. Намаляването на времето за хранене влияе негативно на млечната продуктивност и плодовитост. Стабилното здравно състояние на копитата не може да бъде осигурено само с добро отглеждане и хранене. Копитата при кравите израстват постоянно и те трябва да бъдат подрязвани. Ако това не се изпълнява идват проблемите. Животновъдите имаха възможност сами да се убедят в ползата от осигуряването на лечебни бани на крайниците, което също спомага за успеха на превенцията на болестите по копитата на кравите и поддържане на доброто им състояние.
Доцент Тончо Пенев нагледно показа на фермерите казуса как ако едно копитно заболяване започне да се манифестира с куцота, то тогава вече е прекалено късно и шансовете за пълно излекуване са минимални. За да не се достигне до това положение е задължително двукратно годишно да се извършва профилактичен преглед и подрязване на копитата, ако това се налага.

2) Ехографска диагностика при бременност при млечни крави.

Демонстрация: д-р Виктор Атанасов - Национален център за професионално обучение и компетентност „Америка за България“-Тракийски университет, Стара Загора.
Животновъдите от Бургаска област наблюдаваха възможностите и предимствата на ултразвуковата диагностика. Като метод на изследване във ветеринарната репродукция тя най-широко се използва за ранна диагностика на бременността. При преживните животни, сигурното отдиференциране на бременните животни е възможно още на 24ия-26-ия ден. Това позволява навременното лечение на безплодните животни в стадото. Много често ранната бременност не може да се открие чрез обикновените методи на изследване и по този начин се колят ценни животни. Чрез ултразвуковото изследване могат да се диагностицират своевременно някои аномалии в развитието на плода, определяне на пола на ембриона, близнаци, ранна диагностика на аборт.