Това е становището на българският министър на земеделието Румен Порожанов, който участва в неформално заседание на съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Малта.

Според него България настоява за постигането на устойчиво земеделие, а за това е нужно да има адекватно финансиране от Общата селскостопанска политика.

По темата, поставена за обсъждане "Промените в климата и водните ресурси в ЕС – възникващи предизвикателства пред селското стопанство" позицията на България е

да бъдат запазени мерките от първия и втория стълб на ОСП

с цел смекчаване на последиците от климатичните изменения. Според Порожанов това трябва да са мерки, които са доказали своята ефективност.

Програмата за развитие на селските райони пък се оказва подходящ инструмент за бърз трансфер на научни знания към фермерите.

За постигането на устойчиви резултати обаче е нужно да се полагат и индивидуални усилия от всеки земеделски производител по отношение на опазване на климата и водните ресурси.

Извън основната тема на срещата в Малта министър Порожанов проведе и неформални консултации с висши представители на Европейската комисия, както и с колегите си от триото, което предстои да председателства Съвета на ЕС през 2018 г. за координация на политики и приоритети.