Периодът е критичен за заразяване на лозите с мана и оидиум

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През следващия седемдневен период развитието на земеделските култури ще протича с умерени темпове, при температури близки до обичайните за третото десетдневие на май.

Падналите валежи през изтеклия период и очакваните през следващия, ще подобрят почвените влагозапаси в 50-сантиметровия слой. Те ще бъдат от изключително важно значение за пшеницата и ечемика, при които ще протича формиране, наливане на зърното и фаза млечна зрелост. Очаква се повишение на влагозапасите и в крайните североизточни и югозападни райони на страната (агростанциите Главиница, Кюстендил, Сандански), където в края на второто десетдневие на месеца нивото им бе незадоволително (под 65% от ППВ).

В края на май ечемикът на места в Южна България (агростанция Сандански) ще встъпи в начало на узряване. При царевицата и слънчогледа ще имаме листообразуване. При слънчогледа, засят в агротехнически срок, на отделни места в Южна България ще се наблюдава начало на образуване на съцветие. При градинския грах ще започне формиране на бобове.

Наедряването на завръзите на овошките ще се осъществява при повишен инфекциозен фон от гъбни болести: струпясване (Venturia inaequealis - ябълка, Venturia pyrina - круша), сачмянка (Stigmina carpophila) по костилковите видове. Високата атмосферна влажност ще бъде предпоставка за развитие на късно кафяво гниене (Monilinia fructigena) по зреещите плодове на по-ранните сортове череши; сиво гниене по ягодите (Botrytis cinerea). При лозата ще протича отделяне на реса. В южните райони, при някои десертни сортове грозде (Болгар) ще се наблюдава и начало на цъфтеж. Периодът е критичен за заразяване с мана (Plasmopara viticola) и оидиум (Uncinula necator).

През третото десетдневие на май при по-късните сортове череши се очакват повреди от черешовата муха. При възможност първото третиране срещу този неприятел трябва да стане, когато плодовете започват да порозовяват. Използват се някои от следните инсектициди: Калипсо 480 СК - 0,02%, Вазтак Нов 100 ЕК - 0,015%, Суми алфа 5 ЕК (Сумицидин 5 ЕК) - 0,02%, Децис 2,5 ЕК - 0,03%, Фюри 10 ЕК-0,0125%, Нексид 015 КС - 0,03% и др. При късните сортове череши се препоръчва второ пръскане, след 8-10 дни, с инсектициди с кратък карантинен срок.

През повечето дни от следващия период очакваното неустойчиво време, с чести превалявания, ще ограничава възможностите за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия. Условия за растителнозащитни пръскания ще има в началото на периода в източните райони, а в края на май - на повече места в страната.