Основна цел на Развъдната асоциация е да излезем на международните пазари с женски и мъжки разплодни животни и със замразена семенна течност

Таня Демирова

Само за 5 години - 2011-2017, чистопородните млечни кози у нас са се увеличили до 13892 броя, и са вписани в родословната книга спрямо строгите изисквания на Развъдната програма. Това става благодарение на усилията на Асоциацията за развъждане на млечни породи кози (АРМПК) и на нейния председател Деан Тодоров. В началото на месеца Деан беше преизбран за председател на Развъдната асоциация.

Може да се каже, че започнахме от нулата, обяснява Деан Тодоров, който оглавява АРМПК през 2011 г. На практика в страната стадата с чистопородни животни се брояха на пръстите на едната ръка

Генофонд почти не съществуваше, имаше само три пръчопроизводни стада. Общият брой на чистопородните животни от всички породи беше 683 броя, от които 19 мъжки, връща се назад Деан.

Тогава Асоциацията не разполага почти с никакъв ресурс - било то материален, финансов или експертен.

Само 5 години по-късно от скромната цифра 27 членовете на АРМПК вече са 327. Те отглеждат общо 72 400 броя кози.

Председателят на АРМПК дебело подчертава, че това не се дължи на Схемата за обвързано подпомагане на овце-майки и кози-майки под селекционен контрол, защото тя започва да се прилага от 2015 г. Като следствие от нея са регистрирани едва 1850 животни от стада, с които Асоциацията не е работила дотогава.

Броят на чистопородните животни в страната, които са вписани в родословната книга и отговарят на строгите изисквания на Развъдната програма се увеличава с 2033% - до 13892 броя

От АРМПК могат да се похвалят, че през 2016 г. вече имаме 27 стада клас "Национален генофонд". Те обхващат всички млечни породи кози и към тях се прилагат изключително строгите изисквания съгласно насоките на Международния комитет за контрол на животните (ICAR).

Само през 2016 година са произведени и реализирани 384 качествени чистопородни кози мъжки разплодници.

За този 5-годишен период в страната са произведени и реализирани 5982 чистопородни женски ярета, като допълнително за ремонт в стадата са оставени 9587 броя.

В страната вече има пазар за качествени чистопородни животни категоричен е Деан Тодоров.

Асоциацията разполага с отлична материално-техническа база. Част от нея са: съвременно оборудване за извършване на млечни контроли, компютъризирани системи за анализ на мляко, последно поколение автоматизирана система за изследване на соматични клетки в козето мляко, автоматична система за контрол на живото тегло, компютъризирана система за извършване на линейни преценки и екстериорни измервания, нови автомобили и др.

От 2015 г. АРМПК е единствената асоциация, която разполага с лицензиран транспорт за международен и вътрешен превоз на дребни преживни животни, който е на разположение на всички членове.

От миналата година Асоциацията разполага с единствената по рода си web-базирана Интегрирана система за администрация на развъдната дейност, която увеличава многократно капацитета на служителите и достоверността на информацията.

Пак от миналата година АРМПК вече има и съвременно оборудване за изкуствено осеменяване на кози и съдове за съхранение на замразена семенна течност. В началото на тази година е осъществен внос на замразена семенна течност от високопродуктивни разплодници, добита във водещи европейски институти.

Деан Тодоров обяснява, че в края на този месец от АРМПК ще внесат мъжки разплодници от породите: Тогенбургска, Англо-нубийска и Саанска.

И след всички тези наистина големи постижения на Развъдната асоциация, стигаме и до най-важното: реализацията на продукцията

Според Тодоров в сравнение с преди десетина години определено цената на козето мляко е по-добра, а от няколко години е по-висока от тази на кравето. Но за съжаление в определени части на страната като например в Северозападна България и козе, и овче, и краве мляко се изкупуват на смешна цена. Но все пак има повод за оптимизъм и това е все по-нарастващото търсене на мляко и млечни продукти от кози. В България никога не е имало традиции с консумация на тези продукти, но през последните години хората обръщат все по-голямо внимание на здравословното хранене.

Шансът на животновъдитее в преработване на продукцията и и с нея да достигне директно до крайния потребител.

И тук козевъдите се сблъскват с Наредба 26. Според Деан Тодоров недопустимо е фермерът да бъде ограничаван по обем преработено мляко, както и в административни области, където може да реализира продукцията си, след като спазва всички нормативни изисквания на Наредба 26. В момента държавата принуждава фермерите да работят в сивия сектор с тези текстове в Наредбата, а това не е в интерес на никого.

Ще продължим да настояваме пред новото ръководство на МЗХГ това да бъде променено, обяснява Деан Тодоров.

От АРМПК имат амбицията да продължат с подобряването на козите стада

На общото събрание на Асоциацията е приет новият правилник за развъдната дейност, който е разработен на база правилниците на Германската козевъдна федерация и на Американската козевъдна асоциация. В него са заложени изключително строги изисквания относно селекцията, особено в стадата от клас "Национален генофонд".

Ако не работим по правилата на водещите страни в света, ние се самозалъгваме, че правим нещо. Възхищаваме на породите и животните от водещите страни, но забравяме, че това, което се опитваме да правим в България, останалите държави го усъвършенстват повече от 100 години, напомня Деан Тодоров. Затова ще използваме техния опит и се надявам в близко време да им станем конкуренти. Нашата цел е, когато се каже това мъжко животно е одобрено от АРМПК, това да се свързва с много високо качество и доверие.

Работим и за създаване на Национална генетична банка за млечните породи кози което досеганене е правено у нас. И сега имаме много ценни и качествени мъжки животни, чиито гени не бива да бъдат загубени. За това заедно със специалисти от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и от Тракийския университет ще започнем поетапно добив, замразяване и съхранение на семенна течност.

Основна цел на АРМПК е до няколко години да излезем на международните пазари с женски и мъжки разплодни животни, както и със семенна течност. Сега това звучи като химера, но трябва да го постигнем, категоричен е Деан Тодоров.

АСОЦИАЦИЯТА: НАРЕДБА 3 ДИСКРИМИНИРА ЖИВОТНОВЪДИТЕ

Според Асоциацията за развъждане на млечни породи кози (АРМПК) с прословутата Наредба 3 за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания умишлено и целенасочено се дискриминират животновъдите. Според председателя на АРМПК Деан Тодоров е необяснимо защо едни трябва да доказват продукция (мляко), други да регистрират само ушни марки във ветеринарната система, а трети нищо да не правят, след като всички участват по една и съща схема, отглеждат един и същ вид животни и получават едно и също подпомагане. Това е абсолютна дискриминация, лишена от всякаква логика.

Животновъдите искат да се въведат единни правила и изисквания към всички бенефициенти по схемата, а именно доказване на 20% чистопородни животни за разплод

Така например ако един фермер отглежда 100 кози-майки или овце-майки и те участват по схема за чистопородни животни (каквато е идеята на селекционния контрол), то той ще може да произведе 20 ярета или 20 агнета, които ще са покрили всички изисквания на развъдните програми и националното и европейско законодателство.

В случая изискванията в Наредба 3 са крайно неадекватни защото се иска доказване на продукция за всяка овца-майка или коза-майка в стадото

Но в стадата има животни, които са на 12 месеца и се водят коза-майка или овца-майка, но де факто не са раждали и съответно все още нямат продукция. Тези животни съставляват 20% и повече от общия брой.

Отделно има и ялови, абортирали и възрастни животни, които се отглеждат само за поколение. Броят на тези животни е около 10% от цялото стадо.

Така на практика 70% от животните в стадото (а може би и по-малко) трябва да произведат продукцията за цялото стадо. При козите това не е проблем, но при овцете е сериозна пречка, защото тези 70% от животните трябва да произведат повече от 110 литра мляко за лактация. Затова сме подали жалба до Европейската комисия и сме завели дело за обжалване на Наредба 3 пред Върховния административен съд, уточняват от АРМПК.

Тези прочути в цял свят с млечността си Саански кози се отглеждат в Сливенско
Тези прочути в цял свят с млечността си Саански кози се отглеждат в Сливенско
Тогенбургски ярета. Породата е много подходяща за отглеждане в чисто състояние.
Тогенбургски ярета. Породата е много подходяща за отглеждане в чисто състояние.
Седеммесечни тогенбургски подрастващи животни
Седеммесечни тогенбургски подрастващи животни
Животновъдите ни проявяват все по-голям интерес към отглеждането на Кафява алпийска коза
Животновъдите ни проявяват все по-голям интерес към отглеждането на Кафява алпийска коза