Към основните въглехидратни фуражи - царевица, пшеница и ечемик, които участват като компоненти при производството на комбинираните смески за свине у нас, през последните години се добавя и соргото

Ст.н.с. д-р Петър Петров Земеделски институт, Шумен

Зърнените култури са основният източник на енергия при храненето на свинете. От общото количество на изхранваните фуражи те представляват 70-80% и осигуряват около 90% от енергията, 70-75% от протеина и 50-60% от лизина в смеските. Съставът и хранителната им стойност до голяма степен се определят от вида, сорта, условията и технологията на отглеждане, време на прибиране, продължителност и начин на съхраняване и др. Соргото е културно растение, намерило широко приложение в засушливите райони на Азия, Африка и Америка. То е пета по значение култура в света. Отглежда се върху площ от 44 млн. хa, от които 24 млн. хa в Африка (Етиопия, Мали, Нигерия, Судан), 12 млн. ха в Азия (Китай, Индия, Пакистан, Тайланд), 3,5 млн. ха в Централна и Южна Америка, 3,1 млн. ха в САЩ, и 0.5 млн. хa в Австралия. Най-големи производители на сорго са САЩ с 11.5 млн. т, Нигерия с 10 млн. т, Индия със 7.8 млн. т и Мексико с 5.9 млн. т, следвани от Китай, Аржентина, Судан и Австралия.

В Европейския съюз производството на сорго е около 600 хил. тона

В Европа най-големи производители са Франция, Италия, Испания, Унгария, Румъния, Русия. Преди години в България са се засявали от 17 000 до 37 000 дка, с които соргото се нарежда сред първите десет култури.

Соргото има значение като фуражна култура в страни и райони с преобладаващ сух климат. Още първите проучвания показват големите предимства на соргото пред царевицата отглеждана без напояване. Поради голямата сухоустойчивост в райони с високи температури и малко валежи то е много по-сигурна култура от царевицата и дава по-високи добиви.

При неполивни условия от него се получават 600-800 кг зърно от декар, а при поливни - 900 кг. Като се имат предвид засушаванията през последните години и прогнозите, че те могат да продължат, отглеждането на сорго за зърно и включването му в смеските и дажбите за свине заслужава по-голямо внимание. По тази причина през последните години то е било обект на звачителни изследвания.

Соргото е пълноценна храна за всички видове животни и птици

По обобщени данни в 1 кг от него се съдържат 13.96 МДж обменна енергия, 96 г суров протеин, 2,34 г лизин, 0,44-0,50 г калций и 2,96-5,50 г фосфор.

Съдържанието на протеин и влакнини е по-високо от това на царевицата, а на мазнини по-малко.

В сравнение с царевицата, която има 3603 ккалl/кг, соргото съдържа повече смилаема енергия - 3941 ккал/кг.

По количество на аминокиселините не отстъпва много на царевицата, но има по-малко лизин. Няма каротин и е богато на оксиданти и витамини.

По съдържание на минерални вещества не се различава много от останалите житни култури, но като цяло те не са достатъчни да задоволят нуждите на прасетата от тях.

Сортовете с кафяв цвят на зърното имат горчив вкус и сравнително голямо количество феноли и танини. Отглежданите съвременни фуражни хибриди са със светъл цвят и не съдържат феноли и танини.

Сортовете сорго без танин могат да се включват неограничено в дажбата на свинете, а с танин се дават до 20% при малките и до 40% при възрастните и свинете за угояване.

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ

Смилаемостта на фуража зависи от размера му

Как да получите оптимален резултат?

За зърната на соргото има същите изисквания като тези на царевицата. Размерът на парчетата сорго е по-важен в производството на храна за домашни птици

Прекомерното смилане на зърната на соргото може да причини кръстосване на химични връзки и да намали количеството налични хранителни вещества.

Обърнете внимание, че смилането на сорго при размер от 2 мм се увеличава степента на смилаемост на основните аминокиселини в сравнение със смилане от 4 мм. А те са от значение във фуражите за животни.

Разнообразието от цветове и видове на зърното от сорго е много важно. Със соргото фермерите разполагат с широка гама зърна, от които да изберат за техните животни.

Разнообразие на зърното от сорго

Защо производителите на животински фуражи предпочитат царевицата, а не соргото? Липсата на сорго за зърно на пазара създава риск от недостиг. Затова трябва да се произвежда повече, за да подсигури фуражното производство.

Специалистите по хранене и производителите на животински фуражи се съгласяват, че соргото, със своите доказани качества, има своето място в животинските фуражи. Освен това при включване на сорго в дажбите могат да бъдат спестени разходи като същевременно се запази високото ниво на хранителните качества.

От друга страна, основното притеснение на производителите на животински фуражи е липсата на сорго за зърно, което създава риск от небалансирани дажби

Както обикновено, нуждите на дажбите се изчисляват за цялата година и количеството налично сорго за зърно не е достатъчно.

Затова, за момента, соргото се прилага по-малко във фуражите, отколкото царевицата.

Изводите: трябва да произвеждаме повече сорго и да подсигурим сектора с оптимален баланс за ползване. Защото зърното от сорго има доказани положителни хранителни стойности.