На щандовете си българските дистирбутори на съвременна агротехника представиха два месеца по-късно на посетителите на изложението край Стара Загора машини, видени през март от европейските им колеги

Любомир Коралов наш пратеник, Стара Загора - София

Вярно е, на БАТА АГРО 2017 стана нещо, което граничи с чудо. На множество щандове на най-големия агротехнически панаир у нас миналата седмица видяхме обстановка, която се приближаваше до онази от халетата на SIMA. В по-различни мащаби, разбира се. Изложението на летището на Стара Загора е много, много по-малко от парижкото, хората т.е. посетителите- също. Но изложените машини не се различаваха съществено от тези на панаира в Париж. Това беше и темата на нашия разговор на щанда на ВАРЕКС с ФИЛИП ЛАЗАРОВ, изпълнителен директор на фирмата:

- Фирма Варекс, както винаги, и сега на това изложение показа, че се грижи за своите партньори и клиенти и им доставя най-новото от света на модерната техника и технологии...

- Обикновено на изложения като БАТА АГРО, и сега, всеки посетител питаше какъв е акцентът на щанда, какви са новостите, какви са иновациите, които предлагаме. Постоянно им отговарях, че новостите не са нещо, върху което непременно трябва изключително да фокусираме вниманието си, особено когато говорим за ежегодно изложение, на което, за да има истинска иновации, трябва производителите на машини да си поставят много висока летва, за да насмогнат с високо темпо на новостите.

Тази година, това което беше важно за нас на БАТА, беше да покажем съществуващите технологии, такива каквито са напълно модерни, които са в крак с последните тенденции в земеделието. Ние се постарахме да демонстрираме пълната гама продукти, предлагани от Варекс на българските фермери при достъпни условия. Това ставаше по групи. Една от тях беше за предстоящата жътвена кампания. В нея имаме сериозна гама комбайни на Масей Фергюсън. Имаме пълната гама трактори на същата марка.

Не можахме, за съжаление, да покажем новия трактор Масей Фергюсън 8740, който беше голямата новост на Масей Фергюсън на СИМА 2017. Но така или иначе този трактор ще бъде част от нашата лятна кампания за полеви демонстрации което е вече уточнено.

На нашия щанд бяха представени и технопредложенията от португалската фирма Галучо в широката им гама. Имаше най-нови машини на Лемкен и Грейт плейнс, с които си партнираме в тази насока. И, разбира се, за големите, крупни стопанства бяха предназначени гумено-верижните трактори Челинджър и самоходните пръскачки Рогатор.

В крайна сметка фокусът на експозицията на нашата фирма беше поставен върху това да направим достъпни машините, които предлагаме на българските фермери с грижа за тях в следпродажбените услуги, което винаги е било основният ни акцент в работата.

- Как оценявате, имаше ли интерес към всички тези машини?

- На практика тук през дните на изложението всяка сутрин в 9 часа ни чакаха клиенти на щанда. Не си спомням някога това да се е случвало. А интересът беше подчертано изразен към новото. Нашето участие в панаира на техниката се отличаваше с добър интензитет на посещаемост, истински делови разговори- резултат от нашата сериозна и последователна работа със земеделските производители с които имаме отношения.

Това е така, защото те намираха на щанда достатъчно поводи да потърсят отговор на своите въпроси и проблеми, да намерят решения за тях в дните преди идващите важни полеви кампании за прибиране на реколтата и за подготовката за есенните работи. По такъв начин изложението БАТА, провеждано когато му е времето, май месец, всъщност става основен импулс за реален бизнес в сектора. От тая гледна точка, каквото има да се случва със сделките предстои през годината. Смятам, че сега му е времето да станат тези неща. И те стават. Като начало нашите фермери видяха на живо доста от онова, което европейските им колеги видяха на SIMA.

Филип Лазаров пред трактор MF 8740 на SIMA
Филип Лазаров пред трактор MF 8740 на SIMA
MF 8737 на БАТА. За съжаление, по технически причини, големият трактор Майсей Фергюсън не достигна навреме на летището
MF 8737 на БАТА. За съжаление, по технически причини, големият трактор Майсей Фергюсън не достигна навреме на летището
Филип Лазаров пред ACTIVA на летището край Стара Загора
Филип Лазаров пред ACTIVA на летището край Стара Загора