В Северна Финландия се опитват да възродят популацията на редки лапландски крави, съобщава yle.fi. Съвместният проект Lappari на Арктическия център и на Центъра за природни ресурси към Лапландския университет в гр. Рованиеми проучва възможностите за преработка на млякото на крави от Лапландската порода. В региона вярват, че туристите и хората, които искат да ядат местни храни, ще търсят продуктите от това мляко.

Белите лапландски крави са по-дребни от другите породи, но това не се отразява на самочувствието им. Често именно те стават водачи на стадото. Собственичката на млечна ферма от Рануа Хелена Импиьо е добре запозната с опърничавия характер на тези животни.

Те са много чувствителни и се нуждаят от внимание и нежно отношение. Те са ужасно претенциозни и изискват особено отношение, иначе се обиждат, разказва Хелена Импиьо. Ако обидената крава не позволява да я доиш, трябва да върнеш благоразположението й - да я погалиш и прегърнеш. Вкусни желирани бонбони и шоколадово яйце също вършат работа.

Лапландските крави дават по-малко мляко, но то е по-сладко и вкусно, а направените от него сиренки са харчат като топъл хляб.

Знаем, че както при другите аборигенни породи, млякото на лапландските крави съдържа висок процент мазнини и много протеини. А съдържанието на аминокиселини в млякото им е много полезно, обяснява Пяйви Сопела, ръководител на проекта Lappari. Той има за цел да изясни интересуват ли се млекопреработвателите от възможностите за производство на кисело мляко и сирене от млякото на лапландските крави.

Производител от Рованиеми се е запалил от идеята и вече е пуснал пробна серия сладолед. Проектът, който се финансира от бюджета на ЕС, стимулира местните продукти, произведени в Лапландия, и туризма. Но основният мотив си остава загрижеността за опазване на местната порода крави, която е на ръба на изчезването. Лапландските крави са останали по-малко от 200 глави.