За да инвестирате в ниви, трябва да разбирате от агробизнес

За последните 20 години купуването на парцели стана едно от основните вложения на фермерите

По материали от The Economist

Земеделската земя в глобален мащаб е ограничен актив, а броят на населението расте... Затова стойността на обработваемите ниви по света логично ще се покачва, независимо от локалните пикове и спадове.

Това е добър стимул за привличане на инвестиции и много са вече желаещите да влагат парите си в агрокомпании.

Проблемът е, че повечето инвеститори имат доста бегла представа “къде расте реколтата”, те повече се вълнуват от бързата печалба.

Много фермери са принудени да продадат своя бизнес

Вратите на много земеделски стопанства бяха традиционно закрити за големия пазар - и в Европа, и в Азия, и в Америка девет от десет ферми са от семеен тип.

Финансистите са решили, че да се договарят с търговските компании - посредници е по-лесно, отколкото със собствениците на малки стопанства.

Но демографията диктува своите правила

Средната възраст на заетите в агросферата в Европа, Америка и Нова Зеландия е около 60 години. Повечето от тях се сблъскват с проблемна цприемственост на бизнеса”.

Наследниците не искат да работят във ферми или нямат достатъчно средства, за да купят част от семейния бизнес. Освен това внедряването на нови технологии, както и воденето на земеделие с все по-големи мащаби изискват наличието на капитал.

Но, като не се брои периодът на високите цени на зърното, на малко стопани се е отдало да го натрупат.

Целият текст - в новия брой на в. "Български фермер" от 25-31 май