Д-р Емилия Бенова

Захарният диабет е заболяване, при което храненето и правилния начин на живот са не по-малко важни от приема на лекарства.

За успеха на лечението пациентът е даже по-отговорен от самите лекари.

Физическата активност, която по принцип понижава захарта в кръвта, е изключително важна.

Активните мускули по-добре усвояват глюкозата и се нуждаят от по-малко инсулин, отколкото когато човек се намира в покой. Именно тук се крие опасността - болните от диабет, които приемат захаропонижаващи препарати (инсулин или таблетки) могат да изпаднат в хипогликемична криза. При тези хора трябва да се спазват строго определени правила:

* Непосредствено преди началото на физическото натоварване трябва да се приемат продукти, съдържащи въглехидрати (хляб, плодове и т.н.). За всеки случай носете в себе си лесноусвоими захари (4-5 бучки захар или 200 мл плодов сок - в течно състояние глюкозата се усвоява по-бързо);

* Когато натоварнавено ще е продължително е добре работата да се планира предварително и постепенно да се намалят понижаващите захарта препарати (може да се стигне до намаляване на половина);

* Преди и след натоварването трябва обезателно да се проследи нивото на кръвната захар с глюкомер;

Болните от диабет трябва да са физически активни не по-малко от 150 минути седмично. Най-добре е натоварването да е всекидневно или най-много с 2 дни прекъсване.

Какво ще предпочетете - разходки, плуване, каране на колело или танци, решавате вие. По-важното е да се движите.