Добрият градинар се познава по красивата градина. А тя може да е такава не само през лятото, но и през всички останали сезони. Само трябва да следвате определена технология на засаждане на видовете. Направете избора на растения така, че винаги да има нещо цъфтящо - ако едно растение прецъфти, то през това време друго да разтваря венчелистчета.

Ако размерите на градината позволяват или собственикът има определени предпочитания по отношение на сезона, интересът може да се съсредоточи в неголямо пространство чрез създаване на пролетен или летен бордюр.

Когато растенията едновременно достигнат до пика на тяхната декоративност, резултатът обикновено надминава всякакви очаквания, но през останалото време този участък изглежда доста скучен.

Затова повечето градинари имат практика да сменят пролетните цветя след като залинеят, с летни или да сътворяват смесени лехи от многогодишни видове с различен период на цъфтеж.

Създаването на цъфтяща градина с продължителна декоративност е изкуство, изискващо широки познания, а и огромна работа, свързана с премахване на прецъфтели съцветия, подрязване, засаждане на нови или формиране на съществуващи вече растения, запълване на празните пространства и т.н. Но когато постигнете желания резултат, няма да има съмнение, че трудът си е струвал.