През септември отварят отново мярката за преработка на земеделски продукти 

Актуализираният график за прием по мерките от Програмата за развитие на селските райони бе публикуван в петък, както увери министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов още при откриването на изложението БАТА Агро във вторник.

От графика става ясно, че от началото на юли ще има прием по три направления - „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на МИГ”, „Помощ за осигуряване на консултантски услуги за малки земеделски стопани (ТПП)” и „Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие (ЛИДЕР)”.

Трябва да се актуализира последно мярка 4.2., за да бъде отворена в началото на месец август или септември, обясни пред депутатите в петък министър Порожанов. Той увери, че всичко ще бъде публикувано на страницата, за да има предсказуемост при кандидатстването.

Според графика мярката, която е за инвестиции в преработка на земеделски продукти, ще бъде отворена отново от началото на септември. Проекти ще се приемат до края на октомври.

А в последната седмица на август ще започне прием на документи по подмярка 6.1 „Създаване на стопанства на млади фермери”. Той ще продължи пет седмици.

Една от най-атрактивните и очаквани подмерки – „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности”, ще бъде отворена през декември. Бюджетът й е 50.2 млн. евро.

Пред депутатите в петък министърът обаче заяви, че трябва внимателно да се определят приоритетите, за да няма отново залитане в туризъм, фотоволтаици и други. 

Порожанов предупреди и за евентуални проблеми с усвояването на средства през 2019 г. За 2018 г. отсега мога да Ви кажа, че проблем няма да има. Проблем обаче може да се появи през 2019 г., защото там се появяват още едни между четири и петстотин милиона евро, които трябва да бъдат затворени в рамките на годината. Затова изпълнението и усвояването на средствата по всички правила и изисквания трябва да се завърти в оборот много добре, обясни министърът.