След широк обществен дебат България трябва да подготви консолидирана позиция за защита на интересите си в рамките на бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП). Това каза Петя Ставрева – председател на ПП "Обединени земеделци", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. "ОСП е ключова за ЕС, не само заради големия процент средства, които разпределя, но и защото е свързана с продоволствената сигурност и е една от първите общи политики на ЕС", отбеляза тя.

Ставрева каза също, че след 2020 г. трябва да очакваме трансформация на начина, по който се разпределят средствата за подкрепа на фермерите в ЕС. Тя изтъкна необходимостта от “активно участие на страната ни в дебата в евроинституциите в Брюксел, както и на национално ниво - с участието на браншови организации, експерти, аграрната наука и местната власт. Според нея е важно какъв е българският интерес в рамките на дискутираните промени.

Обсъжда се промяна на критериите за финансиране, както и за редукция на субсидиите, особено след Brexit, каза Ставрева. "Горещите дебати са свързани и с въпроса колко стълба да има ОСП - дали да се запазят съществуващите два стълба или да бъдат въведени допълнителни". Това бе заявено още през март, на форума за предизвикателствата пред ОСП и българското земеделие, организиран от Обединени земеделци в София, припомни тя.

За отстояване на българските интереси е "важно земеделските производители да участват в дебата първо на национално ниво”, посочи председателят на Обединени земеделци и отбеляза, че всяка браншова организация и всеки фермер са имали възможност да изпратят позицията си в рамките на електронното допитване към ЕК.

За първите 10 години на членството ни в ЕС усвоихме милиарди евро по ПРСР, но е важно какъв е ефектът от тях. За съжаление в малките населени места обезлюдяването продължава и програмата не успя да изпълни ефективно една от целите си – създаване на поминък и нови работни места, каза Петя Ставрева. Затова, според нея, нашият фокус трябва да бъде съсредоточен, освен по линия на субсидиране от европейските фондове и към финансови механизми за по-ефективна подкрепа за алтернативни дейности в малките населени места, за създаване на заетост и постигане на дългосрочни цели.

По думите й, равносметката днес е, че през последните години имаме ръст на земеделските стопанства над 10 хка, но в същото време много дребни фермери губят мотивация да се занимават със земеделие поради трудностите, които браншът преживява през годините.

Ставрева изтъкна необходимостта от мерки за по-ефективна подкрепа за земеделците при трусове на пазара, превантивна политика срещу кризи, както и застраховане на земеделската продукция. Не на последно място е подкрепата, не само за производството, но и за реализацията на земеделските стоки.

И именно българското председателството на ЕС ще даде шанс на страната ни да задава тона при отстояването на европейските политики и взимането на важни решения, които да отразяват приоритети на европейското и в частност на българското земеделие, подчерта Петя Ставрева.