Група чешки учени са установили, че вероятността от заразяване на фуражите с микотоксини може да се изчисли математически. Този извод е направен след проучване, като се вземат под внимание компонентите на фуражите.

Учените са установили, че по-често микотоксини присъстват във фуражи, в които компонент е царевицата, тъй като тази култура е най-податливи на образуване в нея на гъби, произвеждащи токсини .

Компонентите на фуража също показват пряка зависимост на образуване на токсини: колкото повече компоненти има в комбинирания фураж, толкова по-голям е рискът, че той ще съдържа микотоксини. Това заключение е направено след анализ на 256 проби от фуражи от Чешката република, както и 60 проби с произход от Великобритания.

Изхождайки от съвкупността на получените данни при наблюденията, чешките учени са направили извод, че всички тези фактори пропорционално увеличават риска в комбинираните храни за селскостопанските животни да присъстват няколко вида микотоксини.