За да се използват хранителни мазнини при формирането на дажбите, трябва много точно да знаем какво целим, да имаме точно определена дажба, да се избере препаратът, който да отговаря на използваната техника за хранене. Накрая трябва да се преценят разходите и очакваният ефект, напомня на фермерите проф. Мартин Хофман, консултант по храненето, ФРГ

Възрастните животни не трябва да поемат повече от 125 г сурови мазнини на 100 кг живо тегло. Това означава, че в дажбата на крава с тегло 650 кг не трябва да съдържа повече от 800 г мазнини. При тази калкулация се отчитат всички компоненти, които съдържат липиди. В зависимост от степента на усвояване на мазнините, т.е. от техния химичен състав, хранителната им стойност може да достигне до 20 Мдж/кг. В съответните готови храни съдържанието на наситени мастни киселини е минимум 50 на сто. Делът на ненаситените киселини варира между 5 и 50 процента. При приготвянето на дажбите е важно да се знае, че препаратите, съдържащи мазнини, трябва да могат да се смесват. Например, за да могат липидите да се разтварят, те се гранулират по особен начин.
Излишъците от мазнини в дажбите оказват отрицателно влияние върху състоянието на животните:
0 намаляват усвояването на хранителните вещества, особено на целулозата;
0 в стомаха се образува по-малко количество оцетна киселина;
0 намалява съдържанието на белтъци в млякото;
0 намалява синтеза на млечните мазнини, а оттам и маслеността в млякото. Често намалява и съдържанието на лактоза, което винаги е съпроводено със спад на производителността на мляко;
0 в млякото се увеличава делът на свободните мастни киселини (които не са свързани с глицерина). Насищането на кръвта със свободни мазнини води до намаляване на обема на консумираната храна защитени мазнини и усвояемост.
За намаляването на негативното влияние на мазнините на храносмилането в търбуха се използват разнообразни методи, които позволяват да се „защитят“ мазнините и мастните киселини от разпадането им в предстомаха под влияние на микрофлората. Така обработените мазнини се наричат защитени. Техният най-важен качествен показател е разпадането им в търбуха.

Колкото този показател е по-нисък, толкова по-ценен е препаратът. Добре защитените мазнини имат коефициент на разпадане, не по-висок от 15 на сто. При покупка на готови препарати трябва да се обърне особено внимание на тази стойност. Като правило „защитеността“ се усилва по веригата: масла – животински мазнини – кристализирали мазнини – втвърдени (уплътнени) мазнини – фракционирани мазнини – наситени с калций мазнини – мазнини „в обвивка“.

Когато използваме наситени с калций мазнини, трябва да вземем под внимание киселинността в търбуха. Когато рН е чувствително под 6, защитата осезаемо отслабва. При нарушаването на процесите на ферментация в стомаха (ацидоза) и ниско ниво на рН, не трябва да се използват препарати с мазнини. Първо, трябва да се обърне внимание на състоянието на търбуха.

Трябва да отбележим, че голяма част от мазнините, които се съдържат в рапичния шрот, дори и гранулирания, не могат да бъдат защитени.
Вторият показател е усвояемостта на мазнините в храносмилателния тракт като цяло. Тя не трябва да е по-малко от 80 на сто, а при добрите препарати достига даже до 90 процента. Да се определи общата усвояемост, е доста сложно. Могат да се получат ориентировъчни данни чрез провеждане на редица опити: прости уплътнени мазнини – 10-50%; фракционирани мазнини – 40-80%, обработени с калций мазнини – 70-95%.
В зависимост от защитеността на мазнините на възрастните животни може да се дават до 225 г сурови мазнини на 100 кг живо тегло. Това означава, че на крава с тегло 650 кг може да се дадат допълнително 650 г защитени мазнини на денонощие (при съдържание в дажбите до 800 г). Когато в дневните дажби естествените мазнини са под 800 г, може да се увеличи делът на защитените. Например, ако съдържанието на мазнини е 500 г, то могат да се добавят 950 г защитени мазнини.