По 10% ръст на минималната работна заплата всяка година през следващите три години, така че тя може да стигне до 610 лв. до 2020 г. - това вече е прието в програмата на правителството, каза Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента, в сутрешния блок на Би Ти Ви.

По думите й ако бимзнесът и синдикатите не се разберат как тя да се променя с други автоматични механизми, тогава държавата ще се намеси административно и ще продължи да определя размера на минималната заплата.

Средната работна заплата е като зеле със свинско, има и от двете, каза шеговито Стоянова, тъй като бюджетът работи със средни цифри, които касаят всички. Затова според нея трябва да се говори кои са тези бизнеси, които не могат да плащат повече от минималната работна ваплата и трябва ли тогава те да съществуват изобщо. В повечето случаи това са ниско ефективни производства. Неслучайно често се говори за липса на заплащане при шивачки например. Според Менда Стоянова хората не трябва да бъдат държани за 400 лв. или за половината им. Могат да бъдат обучени и преквалифицирани.

"Смятам, че в момента в България всеки човек може да си намери работа. Данните за ниската безработица са абсолютно реални", каза Стоянова. Тя даде пример с  Черноморието, където се търсят украинци и молдовци, които да работят. В Пловдив вече има много бизнес и инвеститори и на тях също им трябва квалифицирана работна ръка.