Как да го предпазите от реални опасности?

Топлото време предполага целогодишни излети сред природата, които са много изкушаващи за кучетата. От какво трябва да пазите вашия четириног любимец, когато сте на излет?

Не допускайте претопляне

Ако решите да вземете на поход и кучето си, то непременно трябва да е здраво.

Високите температури са опасни и за кучетата, защото могат да доведат до топлинен удар. Не предприемайте далечни екскурзии, ако животното е старо, болно или с наднормено тегло, тъй като те са особено чувствителни към високите температури.

Осигурете му вода за пиене

Това е много важно, за да не се обезводни. При разходка в гората има реална опасност кучето да се загуби

Често в гората се губят дори опитни ловджийски кучета, така че за едно градско куче вероятността е много висока. Непознатата обстановка, звуците и усещането за свобода могат да объркат всяко животно и дори да го наплашат така, че любимецът ви да се втурне в неизвестна посока. Затова е много важно на нашийника му да има телефонният ви номер.

Значително облекчава търсенето на изгубено куче специалните нашийници и датчици, които дават възможност да се проследява преместването на любимеца с GPS.

Може да се нарани затова трябва да сте подготвени с подвижна аптечка. Трябва да можете да обработите нараняването веднага.

Любимците обичат да се къпят в реки, потоци и езера но това може да е опасно. Например ако в езерото има синьо-зелени водорасли, съдържащите се в тях бактерии са потенциално отровни, ако кучето погълне замърсена вода след пиене или пък като си ближе козината след плуване във вода, съдържаща бактерии.

Ако по повърхността на водата има водорасли, не пускайте кучето си там или поне веднага след плуването го изплакнете с чиста вода.

Преди да пуснете кучето да се потопи в река, внимателно го огледайте брега за счупени стъкла или за боклук.

Не е задължително да бършете с кърпа излезлия от водата космат плувец. Просто поиграйте активно, потичайте с него, докато козината му изсъхне.

Внимавайте какво яде кучето - гъбите, растенията и плодовете, които е открило, може да са опасни. Наблюдавайте кучето си. Ако е уморено, значи е време да се прибирате у дома.

Внимавайте да не загубите кучето
Внимавайте да не загубите кучето
Водата неудържимо привлича кучетата, но плуването трябва да е безопасно
Водата неудържимо привлича кучетата, но плуването трябва да е безопасно