Една четвърт от смъртните случаи заради неправилно лекарство се дължат на нечетливия почерк на лекаря.

Проблемът става все по-сериозен и опасно застрашава за здравето на хората. Той засяга и системите на здравеопазване, дори в развитите страни.

Това е изводът на швейцарски специалисти, цитирани от Ройтерс. Според изнесените данни в 52 на сто от случаите почеркът на рецептата е много лош, а в 4 процента - абсолютно нечетлив.

Нещо повече - от 200 смъртни случая заради неправилно лекарство, в 25 на сто това се дължи на факта, че в аптеката не са успяли да разчетат правилно написаното върху лекарската рецепта. Единствено трайно решение на проблема специалистите виждат в автоматизираното въвеждане на рецептите в компютър, свързан към глобална система.

Но такава програма, оказва се, засега е проблем да бъде реализирана, дори в страна като Швейцария. Не бива да забравяме, че, освен лекарят и фармацевтът, в процеса участва и трета страна - самият пациент.

И тъй като става дума за собственото му здраве, а оказва се понякога и живот, най-доброто, което можем да направим, е да уточняваме с него какви лекарства ни изписва и да проверяваме дали точно тях получаваме в аптеката.