В края на май се засяват т. нар. директни домати

Продължава засаждането на разсадите от домати, краставици, пипер.

При патладжана да не се бърза с разсаждането, ако почвената температура не се е задържала трайно над 13-14 градуса. Разсадът в момента на засаждането трябва да бъде във фаза 4-5-и лист.

Продължава засяването на градинския фасул и бамята.

Разсадите от главесто, брюкселко и къдраво зеле и алабаш се преглеждат редовно, когато са готови се засаждат на постоянно място.

В края на май - началото на юни може да се направи и директна сеитба на домати.

Опора за корнишони

След като поникнат корнишоните, направете подпорната конструкция.

Тя може да се изгради от няколко реда тел, опъната между метални или дървени подпори.

Може да използвате и други приспособления, в зависимост от начина на отглеждане на растенията.

Акценти при зеления фасул

Температура

Оптималната температура, при която протичат началните фази от вегетацията на фасула, е 18-19 градуса, а през по-късните фази, след цъфтежа - 22-24 градуса.

Високите температури се отразяват неблагоприятно на развитието на фасула, особено през периода на цъфтежа. Температури от порядъка на 32-33 градуса, в съчетание с ниска атмосферна влажност, могат да причинят окапване на цветовете и завръзите.

Влага

Фасулът е взискателен към влагата в почвата, но не понася преовлажнение. Растенията са най-взискателни по време на цъфтежа, формирането и наливането на семената. Затова в тези периоди е припоръчително да се напоява.

Грижи за посева

Основните грижи при отглеждане на градинския фасул включват окопаване, поливане, своевременни растителнозащитни пръскания.

Първото окопаване на фасула се извършва, когато растенията са във фаза поникване, при очертаване на редовете, второто - две седмици по-късно, третото - преди цъфтежа.

При фасула почвените обработки са плитки, на дълбочина 5-10 см, тъй като растенията развиват сплитка коренова система.

Поливният режим е в зависимост от метеорологичните условия и влажността на почвата. Обикновено се налага да се извършат поне 2-3 поливки.

Сеитба в студени райони

Градинарите от планинските райони на страна, които още не са засели зелен фасул, а искат да отглеждат, да побързат да го направят.

Сеитбата на ранните, нискостъблени сортове фасул може да бъде редова, лентова и гнездова. Редовата сеитба е с междуредово разстояние 50-55 см и вътре в реда - 6-8 см. При по-големи площи се прилага лентова сеитба. Често се практикува сеитба в двуредови ленти, с разстояние между лентите 50-60 см и между редовете в лентата 25-30 см.

На малки площи е подходяща гнездова сеитба, с разстояние между редовете 60 см, между гнездата - 40 см, като във всяко гнездо се засяват 5-6 семена. Семената се засяват на дълбочина 4-5 см. 

Сладки картофи за баш любители

Предварително трябва да се отгледа разсад

Младите растения се засаждат на открито към средата на май, когато почвата се е затоплила достатъчно и няма опасност от повратни застудявания.

Засаждането е в няколко стъпки:

Оформят се редове при раазстояние 75-100 см между тях и 30-35 см между растенията в реда.

Всяко растение се полива, за да се уплътни почвата около корените.

До пълното вкореняване може да се направят още 1-2 поливки.

Грижите по-нататък се състоят главно в отстраняване на плевелите и поливане при нужда.