Няма пречка да се увеличат на 2 г., но съветниците трябва да го гласуват, каза шефът на предприятието

Не виждам пречка договорите с търговците да се сключват след търг не за една, а за две години. Така директорът на "Общински пазари" Стефан Султанов отговори на питането на съветничката от РБ Пепа Деведжиева. Тя се интересува защо конкрактите са само за 1 година. Продавачи я сигнализирали, че това затруднявало работата им. Според Деведжиева договорите за наем на общински обекти били за 3 г. Това гарантирало сигурност да търговците и ги стимулирало да инвестират.

"Тази практика е била наложена много отдавна, когато не е имало толкова кандидати за маси и сергии. Отдаваме ги за 1 г., защото в правилника за ползване на общинските пазари изрично е записан този срок и ние не можем да го нарушаваме", коментира Султанов, който ръководи предприятието сравнително отскоро. Според него ако общинските съветници преценят, могат да променят това. "Тогава може договорите да се сключват за 2 г. и не виждам нищо лошо в това", каза директорът.
По думите му голяма част от търговците са на годишни контракти. 30% от масите са отдадени по други параграфи - Оборотни, които са ден за ден, и месечни.