Земеделският сектор стана един от водещите, което създава един много добър вътрешен продукт и поминък в цялата страна. Това каза по време на дебата за Общата селскостопанска политика(ОСП) в Пловдив министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предаде „Фокус”.

„Това, което мога да обещая пред вас като земеделски производители, е, че в работата на министерството и в мое лице няма да има популизъм, защото популизмът създава очаквания, които не се реализират, горчив привкус и загуба на доверие”, каза още министърът. Той поясни, че това не означава, че министерството няма да си свърши добре работата. „Нашата цел е секторът да може да бъде показан като един от водещите и хората, които създават производството и храната за българина, да отидат нагоре и да бъдат припознати и то не само в рамките на България”, каза Порожанов.

Земеделският министър увери присъстващите производителите, че те са важните хора в държавата, защото създават продукти, които изхранват населението. „А темата за все по-нарастващото население в световен мащаб създава много високи изисквания към абсолютно всички ни. Аз лично се радвам, че всички добри земеделци, които са структурирали добри стопанства и подобряват техниката, са обречени на успех”, каза още Румен Порожанов. По думите му дори да има някакви катаклизми винаги има буфери и в европейски план и вътрешно фирмени, които ще могат да бъдат приложени при една или при друга схема.

Порожанов каза още, че говорейки за бъдещето и перспективата пред сектора, не е важно министерството и министъра, важни са хората, които произвеждат този продукт. Затова те трябва да бъдат напред. „За да бъдат напред и да се начертае във времето една по-ясна и перспективна европейска общостопанска политика за един бранш като земеделския, изключително важен е начинът на финансиране, който предстои да се обсъжда”, добави земеделският министър. Той припомни, че вече е стартирал дебат с първи въпросник, който е бил направен. На него е имало над 350 хиляди отговори. Най-много са те от Германия – 46%, от Франция и Италия - 15%. От България също е имало изпратени отговори, близо 1000. „Този въпросник ще бъде анализиран, обобщен и се очаква през месец юли комисарят по земеделието да обяви резултатите и да излязат първите насоки”, каза още Румен Порожанов.

Според него в България дебатът започва навреме и той ще продължи и след като комисията даде съответните насоки. Най-активните периоди ще бъдат след месец септември. „За нас като правителството, като част от което е министерството на земеделието, е изключително важно да усетим пулса, желанието и приоритетите на реалните потребители на тези европейски фондове. Това са абсолютно всички производители, търговци”, каза още Порожанов. Според него, като бивш директор на разплащателна агенция, общата селскостопанска политика е най-сложната, която се прилага в ЕС.