В рамките на предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС темата за бъдещето на Общата селскостопанска политика(ОСП) е изключително важна и тя трябва да бъде пречупена през три важни контекста. Това каза пред журналисти в Пловдив Лиляна Павлова, министър на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година, предаде „Фокус".

„Първото предизвикателството пред нас е да решим каква ОСП имаме и каква искаме да бъде тя, какви са ползите, научените уроци и как можем и трябва да променим тази ОСП от гледна точка на това да имаме повишена конкурентност и повишено технологично обновление”, каза Павлова.

По думите на Павлова, пред нас стои въпросът в кои сектори и как искаме да подкрепим финансирането, искаме ли да продължим със субсидирането и търсим ли баланс между всички сектори, или всяка държава трябва да има възможност да определи някои сектори като по-приоритетни, където да има приоритетно субсидиране.

Според Лиляна Павлова, втората важна тема за нас сега е свързана с инвестициите в селските райони, защото това са и най-бедните райони. „В този смисъл ние трябва да мислим как подкрепяме инвестициите в тези райони от гледна точка на обезлюдяването им, на липса на достатъчно възможности за заетост и работна ръка, защото имаме тенденция на младежка безработица и все по-малко млади хора, които искат да се занимават със земеделие”, посочи Лиляна Павлова. Според нея, това също е една от мерките, която трябва да стане по-агресивна.

„В дебата за бъдещето на ОСП е важно да се отчете един много важен фактор и това е Брекзит”, каза още Лиляна Павлова. Според нея, излизането на Обединеното кралство трябва да бъде пресметнато през финансовия ефект от това него, което вероятно би довело до намаляване на общото субсидиране след 2020 година. Затова секторът трябва да реши и прецени с намаления обхват на финансиране на помощта кое ще е по-приоритетно, в какво и как да се направят инвестиции и как да ги развиват. Третата много важна тема за България при обсъждането на бъдещата ОСП е опростяване на процедурите по правилата за финансиране и как ще се определят новите приоритети по сектори и ресори, каза още Лиляна Павлова.

Министърът на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година Лиляна Павлова и Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите участват в дебата за ОСП, който се провежда в Пловдив. Той е организиран от Института за агростратегии и иновации и фондация ИнтелиАгро. В него участват още представители на 6 държави -членки на ЕС и представители на над 30 браншови организация и научни институции.