Дали приемането на храна от малките прасенца се стимулира, когато както свинете майки, така и прасенцата, получават храната в точно определено едно и също за всички време?

Това е било проучено върху 300 животни от холандския Център за иновации в свиневъдството в гр. Старкзел. За да се привлече вниманието на прасенцата, всеки път при подаването на храна за майките и за прасилата включвали акустичен сигнал.”Досега не разполагахме с достоверни данни. Но нашите наблюдения показват, че сукалчетата от прасила със синхронно хранене ядат повече и могат да се угояват по-бързо от прасило с нормално хранене”, споделя ръководителят на проекта Нинке Диркс. Вече е планиран обхватен проект, в който теглото на сукалчетата и последващите постижения в отглеждането и в угояването ще бъдат сравнявани.

Разработен е и друг проект, в който фермерите ще подават на свинете и на прасенцата синхронно течна храна.”При тази техника на хранене очакваме общо повишение на постиженията в прираста”, казва Диркс. (Информация на DLG-Mitteilungen)