Високата влага става предпоставка за развитие на доста инфекциозни заболявания

Петя Григорова агрометеоролог при НИМХ - БАН

В началото на второто десетдневие на май топлинните условия се определяха от температури около и над нормите.

На много места в страната бяха регистрирани максимални стойности над 26 - 28 градуса (Добрич, Кюстендил, Елхово, Карнобат, Чирпан, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Сандански.

Падналите през първото десетдневие на месец май повсеместни, в някои райони на страната и значителни количества валежи, надвишиха 35-40 л/кв.м. - в Казанлък - 66 л/кв.м, Враца - 55 л/кв.м., Русе - 47 л/кв.м, Ловеч - 50 л/кв.м., Елхово - 46 л/кв.м, Сливен - 40 л/кв.м, Плевен - 39 л/кв.м. Те ускориха развитието на земеделските култури.

През следващия седемдневен период се очаква промяна в агрометеорологичните условия.

Те ще се определят от средноденонощни температурири около и под нормите.

Наличните добри влагозапаси в горните почвени слоеве ще благоприятстват равномерното поникване и началните фази от развитието на по-късните топлолюбиви пролетни култури - фъстъци, фасул, дини, пъпеши, както и листообразуването при слънчогледа и царевицата.

При пшеницата и ечемика през периода ще наблюдаваме изкласяване и цъфтеж - Новачене, Пловдив, Пазарджик.

При овощните незасегнати от априлските слани и падналите градушки ще останат райони, където ще продължи наедряването на завръзите, а при лозата ще се има масово отделяне на реса. При рапицата ще се наблюдава край на цъфтежа.

Очакваните валежи през следващият 7-дневен период ще бъдат предпоставка за увеличение на степента на нападение от струпясване, съчмянки, огнен пригор, листни въшки при овощните, както и нови инфекции от мана по лозата.

При среднораннтеи и къснозреещи череши ще се наблюдава летеж на възрастните индивиди на черешовата муха, срещу която се ппави третиране с инсектициди с кратък карантинен срок, съобразно беритба.

В посевите с пшеница и ечемик за опазване на флаговия лист и класа е важно да се установи степента на нападение от септориоза, видове ръжди и фузариоза, и да се предприемат своевременни растителнозащитни третирания.

Да се следи за плътността на възрастните индивиди на вредната житна дървеница и на ларвите на обикновената житна пиявица. По-подходящи условия за агротехническите и рз-мероприятия ще има в средата на периода.