Консумацията на заешко месо непрекъснато нараства Продажбата на кожи също дава шансове за допълнителен доход

Жени Владинова

Разчетите на специалистите са категорични: При 50 майки в семейната зайцеферма годишната печалба може да достигне до 7 500 лв.

Но добри продуктивни показатели при зайците се постигат само с правилно хранене при интензивно отглеждане. Зайците се характеризират с висока плодовитост и скорозрелост. От отглежданите у нас породи Бял Новозеландски, Калифорнийски, Бял Бисер и хибрида ЦИКА от една майка годишно се получават от 48 до 56 зайчета

На 90-110 дни зайчетата достигат 2,3-2,5 кг живо тегло. Бременността продължава 30-32 дни и 7 до 10 дни след озайчването майките биват заплождани отново, така че в определен период от време те са едновременно и бременни, и лактиращи.

Заешкото месо се отнася към белите меса. Притежава високи хранителни и диетични качества, с ниско съдържание на холестерол (2,5 мг в 100 г месо). Това го прави много подходящо за деца, възрастни и болни от сърдечносъдови заболявания.

В Европейския съюз консумацията на заешко месо непрекъснато нараства. То се предлага вече и в големите търговски вериги и у нас.

Основен фактор за реализиране на добри продуктивни показатели е храненето на зайците.

Препоръчва се хранене с целодажбени комбинирани фуражи

Най-добре е да се използват два вида фуражни смески: за родители и за растящи зайци - подрастващи и угояване.

Потребностите на зайците напълно се задоволяват от комбинираните фуражи. Те осигуряват на организма всички необходими хранителни вещества, в т.ч. витамини, макро- и микроелементи. Освен това в тях се съдържат кокцидиостатични средства които предпазват зайците от кокцидиоза, пробиотици, пребиотици и др.

Комбинираните фуражи за зайци се произвеждат в гранулиран вид с диаметър на гранулата 3-5 мм и дължина 6-12 мм.

Брашнестата смеска води до храносмилателни разстройства и дихателни проблеми. Зайкините майки консумират от 250 до 600 г фураж на ден в зависимост от броя на родените зайчета, а когато са в почивка - по 40 г/кг живо тегло.

Според последните европейски препоръки не е необходимо влагане на кокцидиостатик при зайците родители поради риск от намаляване на плодовитостта им.

Зайците за угояванесе хранят на воля и то предимно следобед и вечер. Затова в края на деня трябва да се залага достатъчно храна. В резултат на копрофагията (изяждане на нощните изпражнения) зайците оползотворяват по-добре грубите фуражи

Смяната на комбинирания фураж от подрастващи към угояване трябва да става много внимателно и постепенно в продължение на 4-5 дни.

Освен за месо зайците дават възможност за допълнителни доходи и от продажбата на заешки кожи

У нас този сектор е изцяло частен, но производството не е обвързано с предварителни договори за изкупуване на кожите. Договарянето е ангажимент за всеки зайцевъд, но с повече усилия и добро качество на кожите има възможносдт за допълнителни доходи.

За съжаление данните за този сектор в рамките на ЕС също са оскъдни. Засега Франция е основният производител на сурови кожи, но налице е практиката на реимпорт (от Китай) след частична обработка. Според данни на френското агроминистерство Франция използва 56 процента от кожите, които тя произвежда, като става дума за 70 милиона броя. Около 60 на сто от тях обаче са с лошо качество. Най-доброкачестените кожи се използват за производството на дрехи и ръкавици (около 5,8 процента).

Делът на все по-разрастващата се европейска зайцевъдна продукция възлиза на 2 750 тона качествено заешко месо в Европа

Производството е съсредоточено в Чехия (80-120 тона годишно), Франция (100 тона, и то без промяна в годините) и Федерална република Германия (30-40 тона).

Малко количество от европейското заешко се произвежда също и в Обединеното кралство, Испания, Швейцария, Полша и Белгия.

За останалата част от света китайското производство е най-високо - 1 500 - 2 000 тона годишно. Япония произвежда 50-60 тона годишно. Малки количества се произвеждат в Аржентина, Република Корея и Индия.

Делът на все по-разрастващата се европейска зайцевъдна продукция възлиза на 2 750 тона качествено заешко месо в Европа. Производството е съсредоточено в Чехословакия (80-120 тона годишно), Франция (100 тона, и то без промяна в годините) и Федерална република Германия (30-40 тона). Малко количество от европейското заешко се произвежда също и в Обединеното кралство, Испания, Швейцария, Полша и Белгия.
Делът на все по-разрастващата се европейска зайцевъдна продукция възлиза на 2 750 тона качествено заешко месо в Европа. Производството е съсредоточено в Чехословакия (80-120 тона годишно), Франция (100 тона, и то без промяна в годините) и Федерална република Германия (30-40 тона). Малко количество от европейското заешко се произвежда също и в Обединеното кралство, Испания, Швейцария, Полша и Белгия.
Засега Франция е основният производител на сурови кожи в ЕС, но налице е практиката на реимпорт (от Китай) след частична обработка. Според данни на френското агроминистерство Франция използва 56 процента от кожите, които тя произвежда, като става дума за 70 милиона броя. Около 60 на сто от тях обаче са с лошо качество.
Засега Франция е основният производител на сурови кожи в ЕС, но налице е практиката на реимпорт (от Китай) след частична обработка. Според данни на френското агроминистерство Франция използва 56 процента от кожите, които тя произвежда, като става дума за 70 милиона броя. Около 60 на сто от тях обаче са с лошо качество.
В малките фамилни ферми може да се използват и сочни фуражи като цвекло, тикви, моркови и други или пък доброкачествено люцерново сено наред с пълноценните комбинирани фуражи
В малките фамилни ферми може да се използват и сочни фуражи като цвекло, тикви, моркови и други или пък доброкачествено люцерново сено наред с пълноценните комбинирани фуражи