Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и министърът за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Лиляна Павлова ще открият първия от серията дебати "ОСП след 2020 – Изборът на България".

Събитието е утре, 18 май в Пловдив от 10 часа в Гранд Хотел Пловдив.

6 държави-членки, над 30 браншови организации, експертни и научни институции ще вземат участие в обсъжданията. Организаторите очакват над 400 присъстващи.

Регистрациите за участие в вече са прекратени, тъй като интересът многократно надвишава предвиденото от тях.

Събитието ще се излъчва на живо на интернет страницата www.bcap.bg, както и на сайтовете на организаторите www.agroinnovations.bg и www.inteliagro.bg и във Фейсбук чрез стрийминг.

Този наистина огромен интерес показва, че браншът е жаден за информация и иска да се включи в сложните процеси на формиране на политиките в сектора.

Като експерти, познаващи материята и осъзнаващи колко малко е правено до момента, за да бъдат фермерите реално включени в обсъжданията, това може само да ни радва, заяви Светлана Боянова от Институт за агростратегии и иновации.

Държавите-членки, които ще вземат участие в събитието вече са готови със своите позиции за ОСП след 2020 г.

Те ще ги представят пред гостите в Пловдив и ще отговорят на техните въпроси в предвиденото време за дискусия. Освен това, най-голямата браншова земеделска организация в Европа Копа-Коджека избра именно България, за да представи за първи път официално своята позиция за ОСП.

Програмата на събитието е изключително интересна и интензивна, обещават организаторите. За пръв път ще се чуе и анализ на ефекта от 10-те години членство на България в ЕС върху българското земеделие.

На прага на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и в разгара на дебатите за бъдещето на най-старата европейска политика, този дебат се случва в точното време.